Pečeň

03.07.2012 19:54

 

Pečeň je veľmi dôležitým orgánom v našom tele a okrem toho, že plní životne dôležitú úlohu, podobne ako srdce, symbolizuje aj výnimočné ľudské vlastnosti. Vedeli to už naši dávni predkovia. Mytologického hrdinu antických bájí Promethea, ktorý sa vzoprel bohom, potrestali tým, že ho pri­kovali ku skale, a nenásytný orol mu chodil denne trhať kusy pečene, ktorá zakaždým dorástla. Pre Talianov je pečeň symbolom odvahy a fyzickej sily, v antickom Ríme využívali zvieraciu pečeň ako zdroj veštieb, čítali z nej budúcnosť. Starovekí Gréci považovali pečeň za unikátny orgán, schopný regenerácie. Pravdou je, že bez pečene by sme nemohli žiť.

Čo je pečeň, kde sa nachádza?

Pečeň tvorí najväčšiu žľazu ľudského tela. Jej podstatná časť je uložená v pravej hornej časti bru­cha, pod spodnou časťou hrudného koša. Pred poškodením ju chránia rebrá spodnej časti hrud­ného koša.

Pečeň patrí medzi najdôležitejšie orgány ľudského tela. Má úzky vzťah k všetkým dôležitým pocho­dom v organizme. Jednoducho si ju môžete predstaviť ako filter a továreň, kde sa spracovávajú všetky látky zachytené z krvi. Pečeň je miestom, kam smeruje prevažná väčšina toho, čo do svojho organizmu dodáme zvonku.

Potraviny, lieky i vitamíny po prehltnutí prejdú pažerákom, krátko sa spracujú v žalúdku a ďalej po­kračujú do tenkého a hrubého čreva. Tam sa z črevného obsahu vstrebávajú do krvi všetky po­trebné, ale i škodlivé látky. Táto krv potom prechádza vrátnicovou žilou na zužitkovanie do pečene. Niektoré spracované látky sa tu ukladajú do zásoby, ostatné sú

vysielané ďalej do krvného obehu a tým do celého tela.

Prečo je pečeň dôležitá?

Pečeň je miestom, kde v každom okamihu prebieha niekoľko tisíc procesov. Očisťuje sa v nej krv, štiepia dôležité látky, aby sa nové mohli skladať, vzniká žlč. Pečeň plní niekoľko hlavných funkcií:

Hospodári s energiou

Pečeň premieňa vstrebané cukry, tuky a bielkoviny a pripravuje ich na použitie v organizme.

Zásobuje telo živinami a vitamínmi

Pečeň skladuje energiu a dôležité látky (minerály, vitamíny) a podľa potreby ich uvoľňuje do krvného obehu.

Tvorí žlč

Žlč vylučovaná do čreva ovplyvňuje vstrebávanie tukov a niektorých vitamínov. Žlčou tiež pečeň vylučuje nadbytočné látky.

Odstraňuje jedovaté látky

Pečeň predstavuje dôležitú vstupnú bránu do organizmu, pôsobí ako filter, ktorý z pretekajúcej krvi odčerpáva škodlivé alebo jedovaté látky. Zachytáva a spracováva i látky vznikajúce v tele.

Pomáha tvoriť, obnovovať a riadiť telo

V pečeni vznikajú bielkoviny a ďalšie dôležité látky – enzýmy (zúčastňujúce sa na výrobe energie), hormóny (stimulujúce činnosť ostatných orgánov) a bielkoviny (udržujúce rovnováhu tekutín v tele). Látky tvorené pečeňou sú základnými zložkami procesu zrážania krvi.

Čo sa stane, keď sa pečeň poškodí?

Poškodzujúce látky (napr. alkohol, lieky) alebo infekcie (napr. vírusy hepatitídy) väčšinou pôsobia menej silno, ale zato dlhodobo. Pečeňové bunky odumierajú pomaly a postupne. Na to reagujú ho­jivé procesy, ktoré sa snažia o ich obnovu a vzniká zápal pečene, hepatitída. Má 2 štádiá - akútne a chronické. Mnohé bežné virózy (napr. chrípky alebo nádchy) môžu určitým spôsobom tiež atakovať pečeň. Keď sa urobia pečeňové testy v týchto štádiách, často sa zistí, že sú hodnoty zvýšené, ale keď viróza alebo chrípka odznie, testy sa upravia. Niektoré stavy však môžu viesť k chronickému zápalu. Najčastejšie sú to vírusy B a C hepatitídy, neliečená steatohepatitída (ak stukovatenie pečene prejde do zápalu), nekorigované nadmerné užívanie liekov a auto-imunitné podmienené choroby. Chronická hepatitída sa po rokoch môže skončiť cirhózou (stvrdnutím pečene). Je to najvyššie štádium zjazve­nia pečene, ktoré má neblahé následky. Cirhóza sa môže podieľať na vzniku rakoviny pečene.

Aké sú prejavy ochorenia pečene?

celková únava a slabosť

nechutenstvo, strata hmotnosti

kožné zmeny- drobné rozšírené žilky na tvári a hrudníku

pocity zlého trávenia, bolesti brucha, nafukovanie

zväčšenie pečene a sleziny

žlté sfarbenie kože a slizníc

opuchy dolných končatín, hromadenie tekutiny v brušnej dutine

spontánna tvorba podkožných hematómov

prejavy pečeňovej encefalopatie – zhoršenie niektorých psychických funkcií, zmeny osobnosti

Choroby pečene

Najčastejším ochorením pečene u nás je steatóza (stukovatenie pečene), zápaly, chronické poško­denia, nezhubné a zhubné nádory, dedičné alebo imunologicky podmienené ochorenia na pečeni, vírusy, alkoholová choroba pečene. Málo ľudí vie, že pečeň môže poškodiť aj typický negatívny civili­začný vplyv - zlá životospráva. Nealkoholová tuková choroba pečene sa spája s obezitou, cukrovkou a vysokou koncentráciou tukových látok v krvi.

Transplantácia pečene

Štandardná transplantácia pečene sa vykonáva tak, že celá chorá pečeň sa chirurgicky odstráni a na to isté miesto sa umiestni rovnako veľká zdravá pečeň od mŕtveho darcu. Ten musí mať rovnakú krvnú skupinu v systéme AB0 ako príjemca.

Možná je aj transplantácia pečene od živého darcu. Ide o prepracovanú transplantačnú metódu, ktorú vykonávajú vo viacerých špičkových európskych, amerických a japonských transplantačných centrách. Príjemcom časti pečene je obyčajne dieťa, darcom rodič s rovnakou krvnou skupinou. Transplantovaná časť pečene rastie spoločne s malým pacientom až do dospelosti a darcova zmen­šená pečeň dorastie na pôvodnú hmotnosť v priebehu niekoľkých mesiacov. Veľké cievy a odobraté časti pečene sa už neobnovia, ale pečeň dosiahne pôvodný počet pečeňových buniek ( hepatocyty)

Ako si chrániť svoju pečeň?

dodržiavať zásady životosprávy, zdravo sa stravovať a neprejedať sa

nekonzumovať alkohol a lieky škodlivé na pečeň

upraviť hmotnosť na doporučené hodnoty

jesť pestrú stravu bohatú na vitamíny a kvalitné bielkoviny

pripravovať jedlá formou varenia a dusenia

dbať na dostatok pohybu a športových činností

dôsledne liečiť bakteriálne, vírusové a parazitárne infekcie

žiť bez stresu

dávať si pozor na vysokú hladinu cholesterolu

1./ Vitamín C (ako kyselina askorbová), 150 mg

Vitamínu C príroda pridelila kľúčovú úlohu pri regenerácii a udržaní nášho prirodzeného zdravia. Väčšina cicavcov si dokáže vo svojom tele syntetizovať vitamín C pomocou enzýmov. Človek a iné primáty túto schopnosť nemajú, hoci tento vitamín je vzhľadom na svoje rozmanité funkcie pre telo nepostrádateľný. Vitamín C udržuje výkonnosť mozgu a dodáva nám dobrú náladu. Je silným antioxidantom, zabraňuje zápalom, zabezpečuje napätosť pokožky a silu svalov. Stimuluje tvorbu väziva, kostí a zubov a spolupôsobí pri budovaní chrupaviek i šliach. Vyzbrojuje telové bunky proti vírusom a baktériám a chráni organizmus pred prechladnutím, zlepšuje hojenie rán.

Vitamín C odbúrava ťažké kovy z nášho tela a zabezpečuje celkovú detoxikáciu, je nepostrádateľ­ný pre náš imunitný systém. Ochraňuje orgány a tkanivá, predovšetkým však centrálny nervový systém, pred ničivými účinkami voľných radikálov, a tým brzdí aj starnutie. Podieľa sa aj na tvorbe červených krviniek, spevňuje obloženie cievnych stien, udržujúce ich elasticitu a mladosť ciev a chrániace ich pred vonkajšími vplyvmi. Zvyšuje odolnosť voči stresu a pomáha korigovať poruchy látkovej premeny pri cukrovke. Zamedzuje tvorbe karcinogénnych látok a bráni uvoľňovaniu hista­mínu pri alergických reakciách. Zabraňuje zákalu očnej šošovky, a tým vzniku sivého zákalu. Za­bezpečuje zvýšené spaľovanie tukov na získanie energie prostredníctvom syntézy karnitínu, a tým človeka zoštíhľuje, posilňuje a dostáva do formy. Urýchľuje odbúravanie alkoholu. Predovšetkým však pomáha zabrániť srdcovému infarktu, artérioskleróze a mŕtvici.

Hlavným zdrojom vitamínu C sú citrusy (limetka, citrón, pomaranč, grapefruit), zemiaky a paradajky. Ďalšími zdrojmi sú čierne ríbezle, jahody, brusnice, kiwi, čerešne acerola, papája melónová. Zo zele­niny je to brokolica, karfiol, špenát

2./ Vápnik, 11,7 mg

Vápnik (calcium) je minerál, ktorý je nevyhnutný pri stavbe všetkých kostí a zubov. Hrá dôležitú úlohu pri regulácii nervo-svalovej vzrušivosti a nervo-svalovej kontrakcie, pri aktivácii niekoľkých enzýmov aj pri regulácii činnosti srdca. Zúčastňuje sa pri procese zrážania krvi a procesov vo vnútri buniek.

Keď rednú kosti

Osteoporóza je metabolické ochorenie, ktorá sa vyznačuje zníženým obsahom kostnej hmoty a porušením mikroarchitektúry kostí. Tie strácajú svoju hustotu a pevnosť. Kosť má pod mikrosko­pom štruktúru medového plástu. V prípade osteoporózy sú otvory a medzery v medovom pláste oveľa väčšie než u zdravej kosti. A čím je kosť redšia, tým ľahšie sa zlomí. Mnohí pacienti ani neve­dia, že týmto ochorením trpia, až kým nepríde prvá zlomenina. Osteoporóza najviac postihuje ženy vo veku nad 50 rokov, teda po menopauze.

Okrem stravy bohatej na vitamíny a minerálne látky, môže človek proti rednutiu kostí bojovať aj po­hybovou aktivitou, obmedzením fajčenia a alkoholu. Pohybom sa zvyšuje hustota kostí a pevnejú svaly. Vhodná je napríklad chôdza, beh, tenis, aerobic či tanec.

Vysoký podiel vápnika sa nachádza v strukovinách, mlieku a mliečnych výrobkoch, rybách, va­ječnom žĺtku, sóji, orechoch, ovsených vločkách či zelenine (kel, hrášok, špenát a tekvica). Vápnik obsahuje aj obyčajná pitná voda z vodovodu.

3./ Koreň Púpavy lekárskej, 200 mg

Púpava je vhodná pre osoby trpiace žlčníkovými a tráviacimi ťažkosťami. Ovplyvňuje produkciu žlče a pozitívne pôsobí na trávenie. Dokáže liečiť aj zápalové ochorenia žalúdka. Púpava zbavuje telo škodlivých látok. Má blahodarné účinky na pečeň, obličky a pankreas. Vďaka schopnosti znížiť hladinu cukru v krvi je vhodná pre ľudí s cukrovkou. Znižuje tiež cholesterol v krvi a krvný tlak. Púpa­va posilňuje kĺby, chrupavku, pomáha pri kĺbových ochoreniach, reume, dne. Priaznivo ovplyvňuje funkcie pečene, žalúdka, pankreasu, čriev, obličiek aj krvotvorných orgánov. Pomáha pri chronickej únave. Odporúča sa aj pri zápale močových ciest, žltačke, horúčkovitom črevnom zápale alebo zápalu žalúdočnej sliznice, pri zápche.

Užíva sa zvyčajne vo forme odvaru, ktorý sa pripravuje z jednej čajovej lyžičky z jej koreňa. V koreni totiž nájdeme omnoho viac látok ako v liste, je veľmi liečivý. Obsahuje horčiny, inulín, cholín, trieslovi­ny, aminokyseliny, živice, silice, kaučuk a minerálne látky (meď, draslík, mangán).

4./ Koreň červenej repy, 200 mg

Červená repa patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Posilňuje organizmus a účinne pôsobí pri mnohých ochoreniach, vrátane nádorových. Bola známa už v staroveku, avšak vtedy sa konzu­movali hlavne jej mladé listy. V súčasnosti medzi najväčších pestovateľov repy patrí USA a Východ­ná Európa.

Červená repa obsahuje veľké množstvo pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmu.

V červenej repe sa nachádza vysoký obsah kyseliny listovej. Táto sa podieľa na raste červených krviniek, podporuje delenie buniek a rast nového tkaniva. Obsahuje kremík, často nazývaný ako „minerál krásy“, ktorý je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív a kostí, elasticitu a zdravie cievnych stien. Dodáva pružnosť a oslnivý lesk pokožke, vlasom a nechtom. V repe sa nachádza aj vysoký obsah draslíku, ktorý pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok.

Svojím zložením šťava z červenej repy upravuje funkciu pečene a prispieva k odstránenie pečeňo­vých toxínov. Pomáha pri zápche a črevných problémoch, pri redukcii zvýšeného krvného tlaku, má protinádorové účinky a priaznivo pôsobí na imunitný systém.

Červená repa je tiež bohatá na draslík a horčík a preto je vhodná pri ateroskleróze, vysokom tlaku, pri chorobách srdca a krvného obehu. Má veľmi vysoký obsah železa a medi, takže je užitočná aj pre tvorbu krvi.

Liečitelia aj lekári odporúčajú šťavu z červenej repy ako prevenciu proti rakovine, ako doplnok lieč­by, resp. pri rekonvalescencii po jej liečbe a tiež na celkové posilnenie imunitného systému.

5./ Lecitín zo sóje, 60 mg

Lecitín je prírodná látka. Je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny choleste­rolu, keďže cholesterol a ostatné tuky premieňa na látky rozpustné vo vode, čo umožňuje ich ľahšie vylúčenie z organizmu. Prečisťuje steny ciev a posilňuje činnosť srdcového svalu. Zaraďujeme ho medzi spaľovače tukov a látky rozpúšťajúce tuky. Značne znižuje bolesti kĺbov. Navyše lecitín vracia vlasom zdravý lesk a obmedzuje ich vypadávanie. Je vynikajúcim posilňujúcim a stimulačným pro­striedkom pre starších ľudí, ktorí trpia nechutenstvom.

Hlavným zdrojom lecitínu sú vaječný žĺtok a sója.

6./ Inozitol, 60 mg

Inozitol (vitamín B8, alebo aj „vitamín vitality“) je súčasťou bunkových membrán. Má výrazné anti­oxidačné schopnosti a rad pozitívnych účinkov na organizmus. V klinickej praxi bolo preukázané, že má protirakovinové účinky – bráni nádorovému bujneniu, používa sa preto ako doplnková látka pri liečbe nádorových ochorení, a tiež ako súčasť prevencie rakoviny.

Inozitol chráni ľudský organizmus aj ďalším spôsobom: podporuje metabolizmus mastných kyselín a cholesterolu a bráni ich ukladaniu v pečeni. Zistilo sa, že v spojení s cholínom pôsobí ako ochra­na pečene. Spolu s vitamínom B3 zvyšuje inozitol peristaltiku čriev, má pozitívne účinky na činnosť mozgu, pomáha v stresových situáciách, pri depresiách, nespavosti, klimakterických problémoch. Skvalitňuje taktiež vstrebávanie najdôležitejšieho antioxidantu a „vitamínu mladosti“ - vitamínu E.

Prírodným zdrojom inozitolu sú strukoviny, ryža, sója, zelenina, ovocie (najmä grepy a hrozno), celo­zrnné potraviny, orechy, pivovarské kvasnice, mlieko, vnútornosti a mäso.

7./ Výťažok zo semien Pestreca mariánskeho, 50 mg

Pestrec mariánsky je rastlina je bohatá na terapeutické vlastnosti, ktoré ju robia cennou predo­všetkým pri pečeňových dysfunkciách. Plody Pestreca mariánskeho obsahujú aktívnu látku silima­rín, ktorý sa viaže na bunky pečene, zabraňuje jedom usadiť sa v pečeni, a tak blokuje ich účinok. Laboratórne skúšky a klinické experimenty preukázali účinok silimarínu na bunkovú membránu hepatocytu. Tá zabraňuje preniknutiu toxických látok do vnútra pečene, takto je prekážkou pri de­generácii a nekróze bunky. Bolo dokázané, že prináša zlepšenie syntézy proteínov v hepatocytoch, ktorá sa premieta do zlepšenia procesu regenerácie pečeňových buniek.

Pestrec mariánsky má regeneračný účinok v oblasti pečene, urýchľuje proces regenerácie pe­čeňového tkaniva. Ochraňuje pečeň od toxickej otravy jedovatými hubami, regeneruje pečeňové tkanivá poškodené hepatitídou, cirhózou pečene, alkoholizmom, drogami a toxínmi v prostredí.


 
* Email:
   Jméno:
   Město:
 

Vaše data jsou v bezpečí - SmartEmailing.cz