Cievy
K najčastejším príčinám úmrtia na Slovensku patria
srdcovo-cievne ochorenia.
K rizikovým faktorom vzniku srdcovo-cievnych ochorení patria: obezita, cukrovka, vysoký krvný
tlak, vysoká hladina cholesterolu, fajčenie, nedostatok pohybu a nesprávna strava. Vyššie percento
vzniku ochorenia majú tí, u ktorých sa v rodinnej anamnéze už vyskytol prípad srdcovo-cievneho
ochorenia. Preto je dôležitá prevencia vzniku ochorení srdca a ciev.
Ochorenia ciev sú také staré ako samotná civilizácia. Zasahujú osoby v produktívnom veku a vyraďujú
ich z aktívneho života. Ochorenia ciev patria medzi najčastejšie chronické choroby v civilizovaných
krajinách, pričom ich komplikácie a dôsledky sú jednou z najčastejších príčin dočasnej
pracovnej neschopnosti, hospitalizácie, čiastočnej alebo úplnej invalidity. Správna životospráva,
dôsledné vyhľadávanie a liečba rizikových faktorov cievnych ochorení, včasná diagnostika a primeraná
liečba môžu progresiu cievnych ochorení výrazne spomaliť.
Podľa typu postihnutých ciev môžeme cievne choroby rozdeliť na:
1. Choroby tepnového systému
2. Choroby žilového systému
3. Choroby lymfatického systému
4. Choroby mikrocirkulácie.
1. Medzi choroby tepnového (artériového) systému patria
najmä tieto chorobné stavy:
Periférne artériové ochorenie končatinových ciev , spôsobujúce bolesti vo svaloch končatín počas
chôdze, pokojové nočné bolesti, nekrózy a gangrény,
Choroby krčných a mozgových tepien, ktoré môžu spôsobiť nedostatočné prekrvenie mozgu a
cievnu mozgovú príhodu – porážku,
Choroby koronárnych tepien srdca, ktoré sa prejavia bolesťou na hrudníku (angína pectoris, infarkt
myokardu),
Choroby obličkových tepien, ktoré sa prejavujú napr. vysokým krvným tlakom,
Choroby aorty (napr. vyduté – aneuryzmy, ktoré môžu prasknúť a zapríčiniť náhlu smrť),
Choroby brušných tepien, ktoré sa prejavujú bolesťami brucha, najmä po jedle,
Funkčné poruchy tepien (napr. Raynaudov syndróm, ktorý sa prejavuje farebnými zmenami
na prstoch v zmysle zbelenia, následného zmodrania a nakoniec sčervenania).
Často sú súčasne postihnuté viaceré cievne riečiská – napr. končatinové a srdcové, alebo končatinové
a krčné, alebo aorta a obličkové tepny. Nie je zriedkavosťou ani súčasné ochorenie viacerých
riečísk. Ateroskleróza je totiž ochorením globálnym, ktoré vo väčšej či menšej miere zasahuje celý
tepnový systém.
2. Choroby žíl možno rozdeliť na akútne a chronické.
Medzi akútne choroby patrí:
Hĺbková žilová trombóza
Povrchová tromboflebitída
Medzi chronické ochorenia patria:
Kŕčové žily
Chronická žilová nedostatočnosť
Vred predkolenia
Ďalšie formy chronického ochorenia žíl dolných končatín, ktoré sa súhrne označujú ako chronické
žilové ochorenie.
Chronické žilové ochorenie patrí medzi najčastejšie chronické stavy vo vyspelých krajinách, keďže
ním trpí viac ako polovica obyvateľstva. Akútna žilová tromboembólia je významnou príčinou chorobnosti
aj úmrtnosti pacientov na celom svete. V dôsledku pľúcnej embólie, ktorá často komplikuje
hĺbkovú žilovú trombózu zomrie v štátoch EÚ viac ako dvojnásobok všetkých obetí dopravných
nehôd, AIDS, rakoviny prostaty a prsníka spolu. Žilový tromboembolizmus je v súčasnosti po artériovej
hypertenzii (vysokom krvnom tlaku) a ischemickej koronárnej chorobe srdca tretím najčastejším
cievnym ochorením.
Ako predísť všetkým týmto chorobám?
Okrem zdravého životného štýlu, správnej životosprávy, či dostatku pohybu, pomáhajú ako prevencia
najviac vitamínové doplnky s vysokým obsahom vitamínov B.
2./ Niacín (vitamín B3), 50 mg
Niacín podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú
úlohu pri premene potravy na energiu. Dôležitým zdrojom niacínu sú mliečne výrobky, hydina, ryby,
chudé mäso, orechy a vajcia. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej
postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.
Príznaky nedostatku niacínu:
vyčerpanie
mierne kožné vyrážky
hnačka, podráždenie
bolesť hlavy, príznaky imitujúce úpal
strata chuti do jedla
poruchy spánku
pelagra (lombardské či červené malomocenstvo)
1./ Vitamín B2 (riboflavín), 25 mg
Vitamín B2 je dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca a ďalších orgánov. Má výrazný vplyv
na metabolizmus sacharidov, lipidov a aminokyselín, ovplyvňuje celkovú energetickú premenu v
organizme. Ako súčasť enzýmov v dýchacom reťazci je nevyhnutný pre základný bunkový metabolizmus.
Je dôležitý pre červené krvinky, reguláciu rastu človeka a reprodukciu. Jeho denná
spotreba je minimálne 1-1,2 mg, vyššia je v období rastu, pri infekciách, po operáciách a úrazoch, v
tehotenstve a v období kojenia, ale tiež pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy a pri potrave s vyšším podielom
tukov. Deficit vitamínu B2 sa môže prejaviť aj pri chorobe žlčníka, chronickom zápale tenkého
čreva, pri cukrovke, pri užívaní tabletkovej antikoncepcie a pri terapii niektorými druhmi antidepresív.
Vyššiu spotrebu majú fajčiari a ľudia konzumujúci alkohol.
Vitamín B2 sa nachádza v kvasniciach, vo vajciach, vo vnútornostiach, v mlieku, v mäse, v zelenine,
v obilných klíčkoch a v lipovom kvete.
Príznaky nedostatku vitamínu B2:
bolestivé, zapálené ústne kútiky
poruchy ústnej sliznice
dystrofia nechtov
3./ Vitamín B6 (pyridoxín), 25 mg
Vitamín B6 udržuje činnosť ústredného svalstva, má upokojujúce účinky. Podieľa sa na tvorbe
kyseliny žlčovej, červených krviniek, nukleových kyselín a protilátok. Zabraňuje kôrnateniu ciev,
udržuje zdravú kožu a trávenie. Zvýšená spotreba vitamínu B6 je u žien užívajúcich hormonálnu
antikoncepciu. Mierni nutkanie na zvracanie a sucho v ústach. Znižuje napätie svalov, pôsobí proti
kŕčom a tiež močopudne. Hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji
kostry (je veľmi dôležitý pre zdravý rast detí). Významným zdrojom vitamínu B6 sú mäso, mliečne
výrobky, celozrnné produkty, banány, kvasnice, zemiaky, vajcia. Jeho nedostatok môže byť spojený
s deficitom aj iných B vitamínov (môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého
množstva alkoholu).
Príznaky nedostatku vitamínu B6:
poruchy imunitného systému
problémy s rastom
postihnutie svalov
nervozita
depresia
zápaly jazyka
anémia
4./ Kyselina listová (kyselina folová), 400 mcg
Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá
pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva
a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Je nevyhnutná
pre všetky procesy bunkového delenia a rastu (obzvlášť dôležitá pre červené krvinky, rýchlo
sa deliace v kostnej dreni). Kyselina listová sa nachádza predovšetkým vo fazuli a ďalších strukovinách,
citrusových plodoch a džúsoch, pšeničných otrubách a celozrnných výrobkoch, listovej
zelenine, hydine, bravčovom mäse, kôrovcoch a pečienke.
Príznaky nedostatku kyseliny listovej:
poruchy rastu
šedivenie vlasov
postihnutie slizníc (zápal jazyka (glositída), vredy v ústach, peptické vredy)
hnačka
anémia
poruchy vstrebávania,
neurologické problémy
reprodukčné problémy
nedostatok v tehotenstve je spojený s potratom, nízkou pôrodnou váhou novorodenca a defektmi
nervovej trubice
5./ Vitamín B12, 75 mcg
Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového
systému. Má kľúčový význam v biosyntéze nukleových kyselín, tvorbe orgánov a genetických informácií,
je nutný na tvorbu dopamínu, noradrenalínu, serotonínu. Je nevyhnutný pre zdravý nervový
systém a duševné zdravie. Chráni nás pred sklerózou multiplex a Alzheimerovou chorobou. Je
tiež potrebný na tvorbu karnitínu. Zúčastňuje na tvorbe červených krviniek a na množení všetkých
buniek, na ich raste a dospievaní. Podporuje vstrebávanie železa, ako súčasti niektorých enzýmov
a podieľa sa tiež na tvorbe bielkovín v organizme. Podporuje príjem jódu v štítnej žľaze a syntézu
DNA a cholínu. Pozor, alkohol zhoršuje vstrebávanie tohto vitamínu! Vitamín B12 sa vyskytuje v pečeni,
v obličkách, v bravčovom mäse, v hydine, v rybách, v žĺtkoch, v syroch a v držkách.
Príznaky nedostatku vitamínu B12:
chudokrvnosť
poškodenie sliznice žalúdka
perniciózna anémia
degenerácia kostnej drene
nenormálna chôdza
ospalosť, chronická únava
očné opuchy
halucinácie
podráždenosť
zápcha
závraty
zväčšenie pečene
degeneratívne zmeny chrbtice
dýchacie ťažkosti
6./ Alicín, 250 mcg
Už starí Číňania poznali antiparazitické účinky cesnaku kuchynského (Allium sativum). Alicín obsiahnutý
v cesnaku sa v tele postupne mení na dialylsulfid, ktorý účinne ničí niektoré parazity. Cesnak
obsahuje celý rad zlúčenín síry (aliín, alicín, alylcysteín a iné), ktoré sa veľmi rýchlo, už niekoľko minút
po požití, dostávajú do krvi. Tieto sírne zlúčeniny mierne znižujú krvný tlak, a to najmä u osôb, ktoré
ho majú chorobne vysoký. Alicín je totiž schopný do istej miery roztiahnuť cievy krvného riečiska,
čím sa zväčší priestor, v ktorom môže prúdiť krv a dôjde k zníženiu krvného tlaku. Pravidelné užívanie
surového cesnaku alebo vysušeného cesnakového prášku teda prispieva k uchovaniu normálneho
tlaku krvi.
Zložky cesnaku urýchľujú aj odstraňovanie cholesterolu z tela. Odborníci odhadli, že obsah cholesterolu
v krvi človeka konzumujúceho pravidelne pol strúčika surového cesnaku denne klesne
asi o 9%. Výsledky práce výskumníkov tiež dokazujú, že konzumácia cesnaku znižuje riziko vzniku
nádorových ochorení. U pravidelných konzumentov je výskyt rôznych druhov rakoviny o 32% nižší
ako u ľudí, ktorí cesnak nekonzumujú.
Ako vysvetliť popisovaný protirakovinový účinok látok obsiahnutých v cesnaku? Tieto zlúčeniny
spomaľujú delenie buniek, najmä rakovinových. Okrem toho vedci predpokladajú, že na počiatku
nádorovej choroby stojí poškodenie genetického materiálu bunky cudzorodými chemickými látkami.
Delením takto poškodených buniek vznikajú bunky rakovinové. Zlúčeniny obsiahnuté
v cesnaku chránia práve gény, túto najvzácnejšiu, ale aj najzraniteľnejšiu časť bunky, pred pôsobením
škodlivých látok.