Nasýtené verzus nenasýtené tuky
Nasýtené verzus nenasýtené tuky
Jedna z najväčších zmien v spôsobe našej výživy, ktoré prišli s modernou dobou je vysoký obsah živočíšnych a iných pevných tukov. V minulosti obsahovala naša strava najmä rastlinné oleje, získavané studenou cestou, teda lisovaním. Odklon od rastlinných olejov mal za následok veľmi nepriaznivé dôsledky a to je aj dôvod, prečo dnes musíme venovať pozornosť zloženiu tukov v našej strave. Dospelý človek potrebuje denne 50-80 g tukov. Toto množstvo je bežne kryté maslom, živočíšnymi tukmi, pevnými rastlinnými tukmi a margarínmi, teda pevnými tukmi, z chemického hľadiska nasýtenými. Práve ich “nasýtenosť” spôsobuje, že v látkovej premene organizmu sú veľmi ťažko premeniteľné a nesú so sebou nebezpečenstvo, že budú uložené v tukovom tkanive, ako aj na stenách ciev a artérií. Pokiaľ ide o tuky rastlinného pôvodu, všetky tieto oleje sú tekuté, z chemického hľadiska nenasýtené, a preto jednoduchšie rozpustné. Prírodne ponechané oleje a tuky, získavané lisovaním za studena bez použitia tepla a extrakčných prostriedkov, majú nielen svoju kalorickú hodnotu, ale sú zároveň aj nositeľmi množstva účinných v tukoch rozpustných látok, ako napríklad beta-karotén, vitamín D, vitamín E, či lecitín. Väčšina týchto látok, ktoré sú v pečeni a črevách potrebné na trávenie a vstrebávanie tukov sa priemyselným spracovaním znehodnocuje. Okrem vitamínov je práve lecitín nevyhnutnou súčasťou bunky, udržuje biologickú rovnováhu nervových buniek a má významnú úlohu pri budovaní bielkovín bunkového jadra. Priemyselne vyrábané tuky sú z fyziologického hľadiska menej hodnotné pretože sú v nich ničené hodnotné látky. Aj preto, že sú k nim pridávané konzervačné látky, farbivá a iné zdraviu škodlivé prídavky.
Všetky tuhé nasýtené tuky živočíšneho aj rastlinného pôvodu by mali byť silne obmedzované v prospech tukov tekutých – nenasýtených.
Mal by sa tiež robiť rozdiel medzi olejmi zo semien a olejmi získavanými z obilných, neklíčiacich zárodkov, z toho najlepšieho, čo obilné zrno v sebe chová. Veľmi cenné oleje zo semien sú napríklad olej makový a ľanový.
Všetky tuhé a nasýtené tuky živočíšneho alebo rastlinného pôvodu sú v tele trávené oveľa ťažšie a ukladajú sa pod kožu, čo spôsobuje obezitu. Preto je dobré konzumovať tieto tuky vždy spolu s nenasýtenými olejmi (makový, ľanový, slnečnicový, olej z vlašských orechov, či olej z pšeničných klíčkov). V opačnom prípade sa pomaly, ale neustále kladie v tele základ pre pečeňové a žlčníkové ochorenia a zhubné aj nezhubné nádory. Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v rastlinných olejoch naproti tomu vždy pôsobia proti rakovine.
Priemyselné spracovanie robí z našich potravinových tukov nič viac ako nosiče kalórií a odoberá im látky nevyhnutné pre zdravú látkovú výmenu tukov. Taktiež sú pri tuhnutí tukov znehodnocované práve tie najdôležitejšie, biologicky vysoko hodnotné nenasýtené mastné kyseliny (omega 3,6,9), ktorých dostatok a rovnováha veľmi výrazne napomáha udržať zdravý organizmus.
Ako zdravý tuk je možné označiť len také jedlé tuky, ktoré boli spracované výhradne fyzikálnymi metódami, u rastlinných olejov je to teda lisovanie za studena zo semien a obilných klíčkov
Kontrolujú tlak v krvných cestách, kĺboch, očiach.
Kontrolujú a upravujú zápaly a opuchy.
Podporujú produkciu hormónov.
Upravujú nervové prenosy ktoré doplňujú náladu a poruchy emócií a pozornosti.
Regulujú telesné sekréty (môžu ovplyvniť plodnosť a potešenie zo sexu).
Regulujú hladké svalové a autonómne reflexy.
Udržujú pružnosť, pevnosť a optimálnu priepustnosť bunkovej membrány.
Tvarujú štruktúru pleti a vlasov.
Regulujú rýchlosť mitózy (delenia buniek).
Sú nevyhnutné pre dopravu kyslíku z červených krviniek do telesného tkaniva.
Regulujú funkciu ľadvín a rovnováhu telesných tekutín.
Sú veľmi dôležité pre udržiavanie mobility nasýtených tukov v krvnom riečisku a zamedzujú krvným bunkám v tvorbe zhlukov, tvoriacich arteriosklerotický povlak a krvné zrazeniny.
Plnia úlohu primárneho zdroja energie pre svaly.
1./ Vitamín E, 3,3 mg Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant je zároveň zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
Biochemické funkcie:
najdôležitejší antioxidant v tele
priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
nečinnosť voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
vplyv na obranyschopnosť
dôležitý pre syntézu bielkovín a nervovo – svalový systém
podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres
stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev
potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán
pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny
Výskyt v potrave:
Najmä v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch vrátane lieskových,
mandliach, fazuliach, cereáliách, zelenine, kapuste, špenáte, pšeničných klíčkoch. .
a/ Mastné nenasýtené kyseliny omega-3
Ľanové semená a ľanový olej, vyrábaný lisovaním za studena, sú vôbec najbohatším zdrojom mastných nenasýtených kyselín typu omega-3, najzdravšieho druhu tuku, ktorý môžeme jesť. Mastné kyseliny omega-3 sú éterické oleje, ktoré naše telo potrebuje pre správnu funkciu. Dôležité pre organizmus sú aj mastné nenasýtené kyseliny omega-6 a nemenej dôležitý ako samotné kyseliny je ich pomer v organizme. Najlepší pomer týchto tukov v strave je 4:1, alebo štyrikrát viac omega-6 než omega-3. Náš bežný jedálniček však obsahuje výrazne väčšie množstvo omega-6 a veľmi málo omega-3 kyselín. Aj to je jeden z dôvodov výskytu takého množstva chronických, degeneratívnych chorôb v dnešnom modernom svete.
b/ Lignany
Ľan je tiež najbohatším zdrojom rastlinných chemikálií s antivírovými, fungicídnymi, baktericídnymi a protirakovinovými vlastnosťami, ktorým sa hovorí lignany. Ľanové semiačka obsahujú 100-násobné množstvo lignanov oproti akejkoľvek inej rastlinnej potrave. Lenže pri lisovaní je z neho zhruba 98% lignanov odstránených. Niektorí výrobcovia vracajú lignany späť do oleja, ale mnohí nie.
c/ Vláknina
Ľanové semená sú taktiež výborným zdrojom potravinovej vlákniny. Vláknina je dôležitá pre správnu činnosť čriev. Štúdie zistili, že strava bohatá na vlákninu pomáha znižovať riziko karcinómu hrubého čreva i početných iných ochorení.
Ľan pôsobí protizápalovo:
Mastné nenasýtené kyseliny omega-3 majú tiež protizápalové účinky. Redukujú rozsah pôsobenia a pomáhajú zlepšiť podmienky pri zápalových ochoreniach pokožky, čriev, či močových ciest.
Ľan potláča kardiovaskulárne choroby:
Infarkty a mozgové mŕtvice sú v západnom svete najčastejšou príčinou úmrtí. Strava, fajčenie a nedostatok pohybu predstavujú známe rizikové faktory. Bolo zistené, že mastné nenasýtené kyseliny omega-3 v ľane znižujú riziko infarktov a mozgových mŕtvic hneď niekoľkými spôsobmi. Ľan znižuje krvný tlak, rozširuje krvné cesty a zlepšuje ich elastičnosť a priechodnosť krvného toku. Ľan okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, zvyšuje množstvo prospešného cholesterolu (HDL), pričom hladina škodlivého cholesterolu (LDL) klesá. Ľan tiež pomáha predchádzať arytmii a nepravidelnému srdečnému tepu.
Ľan pomáha pri reumatických zápaloch:
Početné štúdie zhodne potvrdzujú, že ľan u pacientov s reumatickou artritídou redukuje krehkosť, opuchy a neohybnosť kĺbov. Mnoho pacientov trpiacich artritídou užívaním ľanového oleja dokázalo redukovať alebo úplne opustiť steroidné protizápalové liečby, ktoré môžu mať rad vedľajších účinkov. Klinické štúdie preukázali, že kyselina alfa linolová, ktorá sa v ľanovom oleji nachádza vo veľkom množstve, veľmi účinne pôsobí protizápalovo a tým pôsobí zvlášť priaznivo proti artritíde.
Ľan zaisťuje energetickú rovnováhu:
Ľudia užívajúci ľan pociťujú zvýšenú energiu a vitalitu. Výsledky výskumu podporujúce túto skutočnosť predkladajú dobré vysvetlenie. Mastné nenasýtené kyseliny omega-3 majú vplyv na interpretáciu génov riadiacich metabolizmus mastných kyselín a glukózy, čo priamo súvisí s produkciou energie.
Je ťažké uveriť, že jediná potravina môže poskytnúť toľko zdravotných výhod. Ľan je však skutočne zázračný. Pomáha dokonca obmedziť odmietanie transplantovaných orgánov, pomáha pri cukrovke typu 2 a upravuje niekoľko ochorení ľadvín. Zlepšuje symptómy pacientov so sklerózou multiplex, predchádza maskulárnej degenerácii (bežnej príčine slepoty v pokročilom veku) a môže vám tiež pomôcť veľmi jednoducho schudnúť.
Ľan ako liek na rakovinu:
Dokázalo sa, že pravidelná konzumácia ľanového oleja je takmer 100% prevenciou proti vzniku nádorových ochorení, ako aj infarktov, mozgových príhod, diabetesu, artritídy a radu ďalších degeneratívnych ochorení. Istý presný spôsob konzumácie ľanového oleja spolu s bielkovinou obsahu-júcou sírovú väzbu je účinným spôsobom ako vyliečiť takmer každé onkologické ochorenie.
Jedlo je liek:
Staré grécke príslovie hovorí: „Nech jedlo je vašim liekom a lieky vašou potravou.” Je málo jedál, o ktorých by to platilo viac než o maličkom, ale úžasnom, pozoruhodne mnohonásobne talentovanom a veľkolepom ľanovom semienku. Dobré jedlo je vhodnou prevenciou, pretože správne jedlá sú naozaj liečivé. Ľanové semienko je dokonalým príkladom toho, koľko liečivých síl môžeme nájsť v jednoduchej potravine, ktorú môžeme jesť každý deň. Výživné, dobre preskúmané, lacné, jednoduché na prípravu s excelentnými zdravotnými účinkami. Ľanové semeno a olej sú dokonalým príkladom toho, že práve tie jednoduché veci majú nezriedka obrovský dopad na naše zdravie. Jednoduchosť užívania a neuveriteľná všestrannosť a účinnosť ľanového oleja z neho robí výborný doplnok výživy pre každého z nás. Pôsobí ako účinná prevencia, dodáva organizmu energiu a celkovú vitalitu, podporuje v tele dôležité procesy a je tiež plnohodnotným liečivom na celý rad vážnych ochorení.
3./ Kyselina alfa-linolénová (omega 3), 550 mg
Omega-3 mastné kyseliny môžu pochádzať aj z rastlinných zdrojov, v ktorých nie sú sprevádzané obávaným cholesterolom (v ľanovom oleji alebo aj vo vlašských orechoch). Tento blahodárny účinok ešte zosilňuje kyselina listová zo skupiny vitamínov B. Kombinácia rybieho tuku, kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12 vo výžive sa ukazuje ako veľmi účinná z hľadiska prevencie infarktu.
Rybí tuk obsahuje nenasýtené n-3 (omega-3) mastné kyseliny, ktoré sú esenciálne, t.j. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierny protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Omega-3 mastné kyseliny miernia migrénu, lupienku, artritídu a zlepšujú kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Ich užívanie sa odporúča aj tehotným ženám či diabetikom.
Nenasýtené mastné kyseliny typu omega-3 regulujú mnoho veľmi dôležitých telesných funkcií. Nerovnováha mastných kyselín v tele úzko súvisí s mnohými chronickými zdravotnými problémami.
Zdroje:
tučné morské ryby ako losos, makrela, treska, sardinka (nie však tuniak ani sladkovodná šťuka)
4./ Kyselina olejová (omega 9), 150 mg
Kyselina olejová (75% obsah v olivovom oleji) znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu, a tým spomaľuje proces aterosklerózy. Olivovému oleju sa historicky pripisovala schopnosť znižovať krvný tlak. Pôvodne sa uvažovalo že tento účinok spôsobuje vysoký obsah vitamínu E a polyfenolických antioxidantov. Nie každá omega mastná kyselina musí byť nevyhnutne polynenasýtená. Príkladom omega-9 môže byť mononenasýtená kyselina olejová.
Všade, kde je to možné, v príprave studených jedál a šalátov používajte olivový olej a nahraďte ním repkový, slnečnicový a sójový olej.
5./ Kyselina linoleová (omega 6), 150 mg
Omega-6 mastné kyseliny patria medzi esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že sú pre ľudské zdravie nevyhnutné, ale telo si ich samo nedokáže vytvoriť. Preto musia byť telu dodávané z vonkajších zdrojov. Omega-6 mastné kyseliny sa nachádzajú vo väčšine semien, a tak sa do nášho organizmu dostávajú najčastejšie prostredníctvom cereálií, obilnín, celozrnného pečiva a rastlinných olejov ako je napríklad slnečnicový alebo sezamový olej. Veľké množstvo omega-6 mastných kyselín obsahujú i ryby zo severných morí, vajcia a hydinové mäso. Dojčené deti, ak sa ich matka stravuje zdravo a vyvážene, získavajú tieto esenciálne mastné kyseliny z materského mlieka. Omega-6 mastné kyseliny sú nenahraditeľné pre zdravý vývoj a rast, mozgovú činnosť a zdravú pokožku i vlasy.
Nedostatok omega-6 mastných kyselín narúša ochrannú kožnú bariéru.
Taktiež môže viesť napríklad k tzv. dermatitíde, ktorá sa prejavuje šupinatou vyrážkou, ale tiež k pomalému hojeniu rán a ľahkému prieniku infekcie. Bolo vedecky potvrdené, že vrchná vrstva detskej pokožky, epidermis (najmä u detí s atopickými predpokladmi), obsahuje výrazne menšie množstvo omega-6 mastných kyselín, a to dokonca i vtedy, ak je ich strava zdravá, vyvážená a prísun esenciálnych mastných kyselín je dostatočný. Vedci sa domnievajú, že príčinou je nedostatočná alebo narušená premena enzýmov. Esenciálne mastné kyseliny sú totiž úplne nenahraditeľné pre syntézu lipidov, ktoré sú stavebnými kameňmi ochrannej kožnej bariéry vo vrchnej vrstve pokožky. Bábätká a malé deti so suchou pokožkou majú väčšinou kvantitatívny i kvalitatívny nedostatok lipidov, ktorý vedie k oslabeniu funkcie a stability ochrannej kožnej bariéry.
Dobrá správa: omega-6 mastné kyseliny možno dodať pokožke i zvonku
Mnohé lekárske štúdie potvrdzujú, že pokožka dokáže vstrebať a následne využiť omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú na pokožku aplikované zvonku. Vhodne volená starostlivosť tak pomáha vytvárať a posilňovať ochrannú kožnú bariéru pokožky. Zdravá ochranná bariéra zabraňuje negatívnemu pôsobeniu vonkajších vplyvov a prieniku nežiaducich látok do pokožky. Súčasne tiež minimalizuje nadmerné odparovanie vody z pokožky, a tak pomáha predchádzať jej dehydratácii a vysúšaniu.