Nasýtené verzus nenasýtené tuky

03.07.2012 19:57

 

Nasýtené verzus nenasýtené tuky

Jedna z najväčších zmien v spôsobe našej výživy, ktoré prišli s modernou dobou je vysoký obsah živočíšnych a iných pevných tukov. V minulosti obsahovala naša strava najmä rastlinné oleje, získa­vané studenou cestou, teda lisovaním. Odklon od rastlinných olejov mal za následok veľmi nepriaz­nivé dôsledky a to je aj dôvod, prečo dnes musíme venovať pozornosť zloženiu tukov v našej strave. Dospelý človek potrebuje denne 50-80 g tukov. Toto množstvo je bežne kryté maslom, živočíšnymi tukmi, pevnými rastlinnými tukmi a margarínmi, teda pevnými tukmi, z chemického hľadiska nasý­tenými. Práve ich “nasýtenosť” spôsobuje, že v látkovej premene organizmu sú veľmi ťažko preme­niteľné a nesú so sebou nebezpečenstvo, že budú uložené v tukovom tkanive, ako aj na stenách ciev a artérií. Pokiaľ ide o tuky rastlinného pôvodu, všetky tieto oleje sú tekuté, z chemického hľadiska nenasýtené, a preto jednoduchšie rozpustné. Prírodne ponechané oleje a tuky, získavané lisovaním za studena bez použitia tepla a extrakčných prostriedkov, majú nielen svoju kalorickú hodnotu, ale sú zároveň aj nositeľmi množstva účinných v tukoch rozpustných látok, ako napríklad beta-karotén, vitamín D, vitamín E, či lecitín. Väčšina týchto látok, ktoré sú v pečeni a črevách potrebné na trávenie a vstrebávanie tukov sa priemyselným spracovaním znehodnocuje. Okrem vitamínov je práve lecitín nevyhnutnou súčasťou bunky, udržuje biologickú rovnováhu nervových buniek a má významnú úlo­hu pri budovaní bielkovín bunkového jadra. Priemyselne vyrábané tuky sú z fyziologického hľadiska menej hodnotné pretože sú v nich ničené hodnotné látky. Aj preto, že sú k nim pridávané konzervač­né látky, farbivá a iné zdraviu škodlivé prídavky.

Všetky tuhé nasýtené tuky živočíšneho aj rastlinného pôvodu by mali byť silne obmedzované v prospech tukov tekutých – nenasýtených.

Mal by sa tiež robiť rozdiel medzi olejmi zo semien a olejmi získavanými z obilných, neklíčiacich zárodkov, z toho najlepšieho, čo obilné zrno v sebe chová. Veľmi cenné oleje zo semien sú napríklad olej makový a ľanový.

Všetky tuhé a nasýtené tuky živočíšneho alebo rastlinného pôvodu sú v tele trávené oveľa ťažšie a ukladajú sa pod kožu, čo spôsobuje obezitu. Preto je dobré konzumovať tieto tuky vždy spolu s nenasýtenými olejmi (makový, ľanový, slnečnicový, olej z vlašských orechov, či olej z pšeničných klíčkov). V opačnom prípade sa pomaly, ale neustále kladie v tele základ pre pečeňové a žlčníkové ochorenia a zhubné aj nezhubné nádory. Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v rastlinných olejoch naproti tomu vždy pôsobia proti rakovine.

Priemyselné spracovanie robí z našich potravinových tukov nič viac ako nosiče kalórií a odoberá im látky nevyhnutné pre zdravú látkovú výmenu tukov. Taktiež sú pri tuhnutí tukov znehodnocované práve tie najdôležitejšie, biologicky vysoko hodnotné nenasýtené mastné kyseliny (omega 3,6,9), ktorých dostatok a rovnováha veľmi výrazne napomáha udržať zdravý organizmus.

Ako zdravý tuk je možné označiť len také jedlé tuky, ktoré boli spracované výhradne fyzikálnymi metódami, u rastlinných olejov je to teda lisovanie za studena zo semien a obilných klíčkov

Niektoré z kľúčových oblastí pôsobenia nenasýtených mastných kyselín:

Kontrolujú tlak v krvných cestách, kĺboch, očiach.

Kontrolujú a upravujú zápaly a opuchy.

Podporujú produkciu hormónov.

Upravujú nervové prenosy ktoré doplňujú náladu a poruchy emócií a pozornosti.

Regulujú telesné sekréty (môžu ovplyvniť plodnosť a potešenie zo sexu).

Regulujú hladké svalové a autonómne reflexy.

Udržujú pružnosť, pevnosť a optimálnu priepustnosť bunkovej membrány.

Tvarujú štruktúru pleti a vlasov.

Regulujú rýchlosť mitózy (delenia buniek).

Sú nevyhnutné pre dopravu kyslíku z červených krviniek do telesného tkaniva.

Regulujú funkciu ľadvín a rovnováhu telesných tekutín.

Sú veľmi dôležité pre udržiavanie mobility nasýtených tukov v krvnom riečisku a zamedzujú krvným bunkám v tvorbe zhlukov, tvoriacich arteriosklerotický povlak a krvné zrazeniny.

Plnia úlohu primárneho zdroja energie pre svaly.

1./ Vitamín E, 3,3 mg Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant je zároveň zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.

Biochemické funkcie:

najdôležitejší antioxidant v tele

priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín

regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C

nečinnosť voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín

prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)

vplyv na obranyschopnosť

dôležitý pre syntézu bielkovín a nervovo – svalový systém

podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres

stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev

potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán

pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny

Výskyt v potrave:

Najmä v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch vrátane lieskových,

mandliach, fazuliach, cereáliách, zelenine, kapuste, špenáte, pšeničných klíčkoch. .

2./ Olej zo semien ľanu, 1000 mg. Ľanový olej obsahuje 3 silné liečivé zložky:

a/ Mastné nenasýtené kyseliny omega-3

Ľanové semená a ľanový olej, vyrábaný lisovaním za studena, sú vôbec najbohatším zdrojom mast­ných nenasýtených kyselín typu omega-3, najzdravšieho druhu tuku, ktorý môžeme jesť. Mastné kyseliny omega-3 sú éterické oleje, ktoré naše telo potrebuje pre správnu funkciu. Dôležité pre organizmus sú aj mastné nenasýtené kyseliny omega-6 a nemenej dôležitý ako samotné kyseliny je ich pomer v organizme. Najlepší pomer týchto tukov v strave je 4:1, alebo štyrikrát viac omega-6 než omega-3. Náš bežný jedálniček však obsahuje výrazne väčšie množstvo omega-6 a veľmi málo omega-3 kyselín. Aj to je jeden z dôvodov výskytu takého množstva chronických, degenera­tívnych chorôb v dnešnom modernom svete.

b/ Lignany

Ľan je tiež najbohatším zdrojom rastlinných chemikálií s antivírovými, fungicídnymi, baktericídnymi a protirakovinovými vlastnosťami, ktorým sa hovorí lignany. Ľanové semiačka obsahujú 100-násobné množstvo lignanov oproti akejkoľvek inej rastlinnej potrave. Lenže pri lisovaní je z neho zhruba 98% lignanov odstránených. Niektorí výrobcovia vracajú lignany späť do oleja, ale mnohí nie.

c/ Vláknina

Ľanové semená sú taktiež výborným zdrojom potravinovej vlákniny. Vláknina je dôležitá pre správ­nu činnosť čriev. Štúdie zistili, že strava bohatá na vlákninu pomáha znižovať riziko karcinómu hru­bého čreva i početných iných ochorení.

Ľan pôsobí protizápalovo:

Mastné nenasýtené kyseliny omega-3 majú tiež protizápalové účinky. Redukujú rozsah pôsobenia a pomáhajú zlepšiť podmienky pri zápalových ochoreniach pokožky, čriev, či močových ciest.

Ľan potláča kardiovaskulárne choroby:

Infarkty a mozgové mŕtvice sú v západnom svete najčastejšou príčinou úmrtí. Strava, fajčenie a nedostatok pohybu predstavujú známe rizikové faktory. Bolo zistené, že mastné nenasýtené kyseliny omega-3 v ľane znižujú riziko infarktov a mozgových mŕtvic hneď niekoľkými spôsobmi. Ľan znižuje krvný tlak, rozširuje krvné cesty a zlepšuje ich elastičnosť a priechodnosť krvného toku. Ľan okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, zvyšuje množstvo prospešného cholesterolu (HDL), pričom hladina škodlivého cholesterolu (LDL) klesá. Ľan tiež pomáha predchá­dzať arytmii a nepravidelnému srdečnému tepu.

Ľan pomáha pri reumatických zápaloch:

Početné štúdie zhodne potvrdzujú, že ľan u pacientov s reumatickou artritídou redukuje krehkosť, opuchy a neohybnosť kĺbov. Mnoho pacientov trpiacich artritídou užívaním ľanového oleja dokázalo redukovať alebo úplne opustiť steroidné protizápalové liečby, ktoré môžu mať rad vedľajších účin­kov. Klinické štúdie preukázali, že kyselina alfa linolová, ktorá sa v ľanovom oleji nachádza vo veľkom množstve, veľmi účinne pôsobí protizápalovo a tým pôsobí zvlášť priaznivo proti artritíde.

Ľan zaisťuje energetickú rovnováhu:

Ľudia užívajúci ľan pociťujú zvýšenú energiu a vitalitu. Výsledky výskumu podporujúce túto skutoč­nosť predkladajú dobré vysvetlenie. Mastné nenasýtené kyseliny omega-3 majú vplyv na interpre­táciu génov riadiacich metabolizmus mastných kyselín a glukózy, čo priamo súvisí s produkciou energie.

Ďalšie prospešné vlastnosti ľanu:

Je ťažké uveriť, že jediná potravina môže poskytnúť toľko zdravotných výhod. Ľan je však skutočne zázračný. Pomáha dokonca obmedziť odmietanie transplantovaných orgánov, pomáha pri cukrov­ke typu 2 a upravuje niekoľko ochorení ľadvín. Zlepšuje symptómy pacientov so sklerózou multi­plex, predchádza maskulárnej degenerácii (bežnej príčine slepoty v pokročilom veku) a môže vám tiež pomôcť veľmi jednoducho schudnúť.

Ľan ako liek na rakovinu:

Dokázalo sa, že pravidelná konzumácia ľanového oleja je takmer 100% prevenciou proti vzniku nádorových ochorení, ako aj infarktov, mozgových príhod, diabetesu, artritídy a radu ďalších dege­neratívnych ochorení. Istý presný spôsob konzumácie ľanového oleja spolu s bielkovinou obsahu-júcou sírovú väzbu je účinným spôsobom ako vyliečiť takmer každé onkologické ochorenie.

Jedlo je liek:

Staré grécke príslovie hovorí: „Nech jedlo je vašim liekom a lieky vašou potravou.” Je málo jedál, o ktorých by to platilo viac než o maličkom, ale úžasnom, pozoruhodne mnohonásobne talento­vanom a veľkolepom ľanovom semienku. Dobré jedlo je vhodnou prevenciou, pretože správne jedlá sú naozaj liečivé. Ľanové semienko je dokonalým príkladom toho, koľko liečivých síl môžeme nájsť v jednoduchej potravine, ktorú môžeme jesť každý deň. Výživné, dobre preskúmané, lacné, jednoduché na prípravu s excelentnými zdravotnými účinkami. Ľanové semeno a olej sú dokona­lým príkladom toho, že práve tie jednoduché veci majú nezriedka obrovský dopad na naše zdravie. Jednoduchosť užívania a neuveriteľná všestrannosť a účinnosť ľanového oleja z neho robí výbor­ný doplnok výživy pre každého z nás. Pôsobí ako účinná prevencia, dodáva organizmu energiu a celkovú vitalitu, podporuje v tele dôležité procesy a je tiež plnohodnotným liečivom na celý rad vážnych ochorení.

3./ Kyselina alfa-linolénová (omega 3), 550 mg

Omega-3 mastné kyseliny môžu pochádzať aj z rastlinných zdrojov, v ktorých nie sú sprevád­zané obávaným cholesterolom (v ľanovom oleji alebo aj vo vlašských orechoch). Tento blahodárny účinok ešte zosilňuje kyselina listová zo skupiny vitamínov B. Kombinácia rybieho tuku, kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12 vo výžive sa ukazuje ako veľmi účinná z hľadiska prevencie infarktu.

Rybí tuk obsahuje nenasýtené n-3 (omega-3) mastné kyseliny, ktoré sú esenciálne, t.j. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierny protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Omega-3 mastné kyseliny miernia migrénu, lupienku, artritídu a zlepšujú kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Ich užívanie sa odporúča aj tehotným ženám či diabetikom.

Nenasýtené mastné kyseliny typu omega-3 regulujú mnoho veľmi dôležitých telesných funkcií. Nerovnováha mastných kyselín v tele úzko súvisí s mnohými chronickými zdravotnými problémami.

Zdroje:

tučné morské ryby ako losos, makrela, treska, sardinka (nie však tuniak ani sladkovodná šťuka)

4./ Kyselina olejová (omega 9), 150 mg

Kyselina olejová (75% obsah v olivovom oleji) znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu, a tým spo­maľuje proces aterosklerózy. Olivovému oleju sa historicky pripisovala schopnosť znižovať krvný tlak. Pôvodne sa uvažovalo že tento účinok spôsobuje vysoký obsah vitamínu E a polyfenolických antioxidantov. Nie každá omega mastná kyselina musí byť nevyhnutne polynenasýtená. Príkladom omega-9 môže byť mononenasýtená kyselina olejová.

Všade, kde je to možné, v príprave studených jedál a šalátov používajte olivový olej a nahraďte ním repkový, slnečnicový a sójový olej.

5./ Kyselina linoleová (omega 6), 150 mg

Omega-6 mastné kyseliny patria medzi esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že sú pre ľud­ské zdravie nevyhnutné, ale telo si ich samo nedokáže vytvoriť. Preto musia byť telu dodávané z vonkajších zdrojov. Omega-6 mastné kyseliny sa nachádzajú vo väčšine semien, a tak sa do nášho organizmu dostávajú najčastejšie prostredníctvom cereálií, obilnín, celozrnného pečiva a rastlinných olejov ako je napríklad slnečnicový alebo sezamový olej. Veľké množstvo omega-6 mastných kyselín obsahujú i ryby zo severných morí, vajcia a hydinové mäso. Dojčené deti, ak sa ich matka stravuje zdravo a vyvážene, získavajú tieto esenciálne mastné kyseliny z materského mlieka. Omega-6 mastné kyseliny sú nenahraditeľné pre zdravý vývoj a rast, mozgovú činnosť a zdravú pokožku i vlasy.

Nedostatok omega-6 mastných kyselín narúša ochrannú kožnú bariéru.

Taktiež môže viesť napríklad k tzv. dermatitíde, ktorá sa prejavuje šupinatou vyrážkou, ale tiež k po­malému hojeniu rán a ľahkému prieniku infekcie. Bolo vedecky potvrdené, že vrchná vrstva detskej pokožky, epidermis (najmä u detí s atopickými predpokladmi), obsahuje výrazne menšie množstvo omega-6 mastných kyselín, a to dokonca i vtedy, ak je ich strava zdravá, vyvážená a prísun esenci­álnych mastných kyselín je dostatočný. Vedci sa domnievajú, že príčinou je nedostatočná alebo na­rušená premena enzýmov. Esenciálne mastné kyseliny sú totiž úplne nenahraditeľné pre syntézu lipidov, ktoré sú stavebnými kameňmi ochrannej kožnej bariéry vo vrchnej vrstve pokožky. Bábätká a malé deti so suchou pokožkou majú väčšinou kvantitatívny i kvalitatívny nedostatok lipidov, ktorý vedie k oslabeniu funkcie a stability ochrannej kožnej bariéry.

Dobrá správa: omega-6 mastné kyseliny možno dodať pokožke i zvonku

Mnohé lekárske štúdie potvrdzujú, že pokožka dokáže vstrebať a následne využiť omega-6 mast­né kyseliny, ktoré sú na pokožku aplikované zvonku. Vhodne volená starostlivosť tak pomáha vytvárať a posilňovať ochrannú kožnú bariéru pokožky. Zdravá ochranná bariéra zabraňuje ne­gatívnemu pôsobeniu vonkajších vplyvov a prieniku nežiaducich látok do pokožky. Súčasne tiež minimalizuje nadmerné odparovanie vody z pokožky, a tak pomáha predchádzať jej dehydratácii a vysúšaniu.

 

 

 

* Email:
   Jméno:
   Město:
 

Vaše data jsou v bezpečí - SmartEmailing.cz