Minerálne látky

03.07.2012 19:41

 

Minerálne látky

Označujeme ich aj ako ochranné živiny. Pre organizmus je nevyhnutných asi 20 minerálnych látok, ktoré sa získavajú z potravín a nápojov. Zapájajú sa do metabolických procesov, zúčastňujú sa na výstavbe tkanív, sú súčasťou mnohých zlúčenín, funkčných molekúl a enzýmov, pomáhajú udržať acidobázickú rovnováhu. Ich obsah v požívatinách, vrátane pitných a minerálnych vôd, závisí od ich množstva v prírodnom prostredí, ale môže byť znížený v dôsledku postupov v potravinárskej a poľ­nohospodárskej praxe a tiež kulinárskou úpravou pokrmov.

Minerálne látky si náš organizmus nedokáže vytvoriť sám, ale je odkázaný na ich príjem zvonka. Prísun minerálnych látok, ktoré sú pre náš organizmus veľmi potrebné, si najlep­šie vieme zabezpečiť prostredníctvom vyváženej stravy a zdravej vody.

Rozdeľujú sa na:

makroprvky (vápnik, fosfor, horčík, síra, sodík, draslík a chlór)

stopové prvky ( železo, zinok, meď, selén, jód, chróm, fluór, chróm, kobalt, mangán)

Ľudia pijú minerálne vody už tisícročia. A nie náhodou. Až 4 percentá nášho tela totiž tvoria práve mi­nerály a keď je narušená ich rovnováha, nastávajú problémy. Minerály sa do ľudského tela najlepšie vstrebávajú práve prostredníctvom pitia minerálnych vôd. Je to ten najprirodzenejší spôsob, ako do­pĺňať minerály, ktoré sú pre ľudské telo potrebné, ale zároveň ich to isté ľudské telo nedokáže ničím iným nahradiť. Samozrejme, okrem pitia minerálnych vôd existujú aj iné spôsoby, ako do tela dostať potrebné minerály. Každý určite pozná množstvo vitamínových tabletiek a iných doplnkov výživy.

1./Vitamín D3, 400 M.J.

Vitamín D je jedinečný, pretože sa dá získať zo stravy ako aj z pôsobenia slnečného svetla na od­halenú pokožku. Dôležitý je pre optimálne využívanie vápnika v organizme, pretože podporuje jeho absorpciu v črevách a ukladanie do kostí, a reguluje jeho hladinu v krvi. Nedostatok vitamínu D sa prejavuje ochorením kostí, napríklad rachitídou u detí alebo osteoporózou u dospelých. Ukazuje sa však, že vitamín D zohráva aj mnohé ďalšie úlohy.

Vitamín D má dve zložky: vitamín D2 a vitamín D3.

Vitamín D z pôsobenia slnečného žiarenia

Vitamín D vzniká z cholesterolu po ožiarení pokožky slnkom. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sme každý deň vystavili svoju tvár a ramená pôsobeniu slnka asi na 30 minút – a zabezpečili si tak adekvátnu produkciu vitamínu D. V lete vytvorené zásoby tohto v tuku rozpustné­ho vitamínu sa v organizme uložia do tukových tkanív na neskoršie využitie. Zásoby vitamínu D bežne nevydržia po celú zimu a v európskych zemepisných šírkach nie je slnečné žiarenie dostatočne silné na to, aby aj v zime dochádzalo k produkcii dostatočných množstiev vitamínu D. Podľa WHO sú ne­dostatkom vitamínu D výrazne ohrozené osoby, ktoré nevychádzajú z domu alebo sa obliekajú tak, že majú kompletne zahalenú pokožku. Ohrození sú aj tmavší jednotlivci, pretože pigmentácia kože znižuje zachytenie UV-B žiarenia v bunkách, ktoré vytvárajú vitamín D. Preto je dodávanie vitamínu D potravou veľmi dôležité.

Zdroj vitamínu D v strave

Hlavným zdrojom vitamínu D v strave je rybacia pečeň, oleje z rybacej pečene, tučné ryby a vaječ­né žĺtky, ako aj obohatené potraviny, napríklad obohatené mlieko, maslo a margarín.

Nedostatočný príjem vitamínu D?

Väčšina Európanov nemá v strave odporúčané množstvá vitamínu D. Pre tých, ktorí sa snažia zabezpečiť si vhodné hladiny vitamínu D prostredníctvom slnka a stravy, môžu byť vhodné výživové doplnky s vitamínom D alebo potraviny s pridaným vitamínom D.

Priaznivé účinky vitamínu D

Vitamín D je dôležitý pre udržanie zdravých kostí, potrebujeme ho však aj pre svalovú funkciu a rov­nováhu. Keď je ho málo, môže to znamenať zvýšené riziko zlomenín. Popri posilňovaní kostí ade­kvátne hladiny vitamínu D znižujú riziko zlomenín v dôsledku pádov asi o 20 – 30 %, čo je význam­ným problémom starších osôb. Vitamín D podporuje tiež zlepšenie poznávacích porúch u starších ľudí, sklerózy multiplexu, reumatoidnej artritídy, cukrovky a niektorých druhov rakoviny (prsníka, hrubého čreva a prostaty).

Európanom, ktorí sú vystavení riziku slabého statusu vitamínu D, pomôže zabezpečiť jeho potrebnú hladinu každodenný krátky pobyt na slnku koncom jari, v lete a na začiatku jesene. Krátke letá v kombinácii s izbovým životným štýlom ako aj obavy z rakoviny kože poukazujú na význam výživo­vých opatrení v záujme zabezpečenia potrieb jednotlivcov. Môže ísť o potraviny a výživové doplnky obohatené vitamínom D, určené predovšetkým skupinám, ktoré sú mimoriadne ohrozené nedo­statočným príjmom vitamínu D

2./ Vápnik, 600 mg

Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva. Pre telo je však oveľa dôležitejšia jeho funkcia pre činnosť srdca, svalov, nervov a zrážacie vlastnosti krvi. Organizmus preto prísne stráži jeho hladinu v krvi a v prípade jej poklesu ju doplňa vápnikom z kostí.

V prevencii a liečbe osteoporózy je jeho dostatočný príjem absolútnou podmienkou.

V ťažších prípadoch, ako napríklad pri zlomeninách, je zväčša už potrebné zasiahnuť farmakologic­ky – liekmi na osteoporózu.

Zdroje vápnika

Najvýznamnejším zdrojom vápnika v našej populácii je mlieko a mliečne výrobky (tvaroh alebo syr, biely jogurt). Bohaté sú aj rastlinné zdroje ako mak, lieskovce, vlašské orechy, či sója a aj niektoré minerálky.

3./ Horčík, 50 mg

Horčík - uvoľňovač svalov

Ak trpíte aspoň občasnými záchvatmi vo svaloch, najčastejšie v lýtkach, potom máte s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatok horčíka. Vyššia spotreba horčíka ľudského organizmu je daná zvýšenou aktivitou, alebo stresom, čo je zvyčajne bežný jav u väčšiny ľudí. Úbytok horčíka je po­zorovaný aj u ľudí s chronickým ochorením. Horčík je dôležitý pre správnu funkciu srdca, preto je preventívnym prvkom srdcových ochorení. Bojuje s chronickou únavou, znižuje krvný tlak a môže zlepšiť aj dýchacie ťažkosti, najmä astmu. Je tiež výborným uvoľňovačom svalov, tým aj zmierňuje menštruačné ťažkosti. Zvyšuje hustotu kostného tkaniva a je skvelým preventívnym opatrením pri osteoporóze. Mimo prejavu kŕčov vo svaloch sa nedostatok horčíka prejavuje zvýšenou nervozitou, únavou, nepravidelným búšením srdca aj zmätenosťou. Ak trpíte nedostatkom, užívajte tablety horčíka alebo zvýšte prísun potravín bohatých na horčík, ako sú: strukoviny, orechy, ryža, lis­tová zelenina alebo plody mora. Pozor na užívanie horčíka s inými liekmi, najmä antibiotikami, môže ich účinok výrazne znížiť. Horčík by sa mal súčasne užívať s vápnikom. Jedine rovnováha týchto prvkov v tele môže najlepšie pracovať.

4./ Zinok, 7,5 mg

Zinok je po železe druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele. Pre svoje funkcie patrí medzi najvýznamnejšie. V tele sa koncentrovane nachádza najmä v mozgu, v očnej dúhovke, kostiach a v mužských pohlavných žľazách. Zinok sa vyskytuje skoro vo všetkých orgá­noch, no najvyššiu koncentráciu má v hormóne inzulín a významne rozhoduje o regulovaní meta­bolizmu cukrov v ľudskom organizme. Tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb, cukrovku, ktorá býva spojená so slepotou. Najväčší počet oslepnutí ročne je spojený práve s cukrovkou. Je to preto, lebo zinok sa nachádza vo vysokej kon­centrácii aj v očných tkanivách a významne sa podieľa na prenose fotochemických reakcií do nervového systému. Pri zníženej hladine zinku v organizme, ktorá je narušená poruchami meta­bolizmu zinku v pankrease, dochádza aj k poruchám zraku.

Výskyt zinku

Žitné klíčkové vločky, pšenica, pšeničné otruby, prírodná ryža, slnečnicové semená, mak,

strukoviny, tekvicové semená, mäso, huby, pivovarnícke droždie a žĺtky, jedlé morské riasy.

Príznaky pri nedostatku

Na rozdiel od železa trpí nedostatkom zinku omnoho viacej ľudí . V tele sa nevytvárajú veľké záso­by, a preto je ich potrebné neustále dopĺňať. Najviac sú jeho nedostatkom postihnuté deti, mládež, diabetici, tehotné ženy a neurotici. Zinok je potrebný pre svalovú kontrakciu a veľké množstvo sa ho stráca potením. Z tohto, ale aj iných dôvodov, často trpia jeho nedostatkom aj športovci. Prí­znaky nedostatku sú spomalený rast, nepravidelná menštruácia, zníženie imunity a náchylnosť k infekciám, znížená kvalita pokožky a dlhšie hojenie rán, zhoršenie videnia, arterioskleróza a poruchy sexuálnych funkcií, biele škvrny na nechtoch, kožné choroby, padanie vlasov, zväčšenie prostaty, sterilita, oneskorené pohlavné dospievanie, nepravidelná menštruácia, psychické poruchy, retar­dácia, mentálna porucha pamäti, spomalená schopnosť učenia sa, bolesti kĺbov a zlá cirkulácia krvi, únava a nechutenstvo.

5./ Meď, 1 mg

Meď je stopový prvok patriaci medzi jeden z najúčinnejších antioxidantov v tele. Ako silný katalyzá­tor pôsobí na mnohé enzýmy a vitamíny, prostredníctvom ktorých už v malom množstve ovplyvňu­je mnohé činnosti v organizme.

Úlohy medi

udržuje správnu pigmentáciu tkanív

dôležitá pre pevné cievy, šľachy, kosti a nervy

potrebná pre tvorbu krvného farbiva (hemoglobínu) a bielych krviniek

zvyšuje odolnosť voči infekciám

Meď patrí k najvýznamnejším prvkom. Často sa označuje za prvok krásy, pretože skrášľuje kožu a vlasy. Patrí k prvkom imunity, posilňuje telesnú imunitu. Jej význam je však oveľa väčší a je ťažko posúdiť, ktorá z mnohých funkcií je najvýznamnejšia. Toto mnohoraké pôsobenie medi je dané tým, že ako silný katalyzátor pôsobí na mnohé enzýmy a vitamíny , prostredníctvom ktorých už v malom množstve ovplyvňuje mnohé činnosti organizmu. Množstvo medi v tele sa pohybuje od 80 do 100 mg.

Funkcie:

je nutná na tvorbu kolagénu a elastínu

podporuje tvorbu bielych krviniek a zvyšuje odolnosť voči infekčným baktériám

je nutná na tvorbu mnohých enzýmov, z ktorých najvýznamnejší je superoxid dismutáza, ktorá patrí k najsilnejším antioxidantom v tele

je zodpovedná za sfarbenie pokožky

je potrebná pre zdravie kĺbov a kostí

je potrebná pre zdravie mozgu a nervov

chráni pred neplodnosťou, osteoporózou a pred rakovinou

Príznaky pri nedostatku

K nedostatku dochádza pri jednosmernej diéte, pri chudnutí, pri dlhodobých chorobách spojených s hnačkami, zvracaním a pod. Pri nedostatku medi sa dostavuje anémia (chudokrvnosť), predčas­né šedivenie vlasov, depigmentácia, zhoršuje sa hojenie rán, vyskytuje sa zahnisanie čelných dutín a zápal prostaty. Pri ďalšom zvyšovaní nedostatku prichádza vypadávanie vlasov, poruchy nervovej sústavy, slabosť, znížená odolnosť voči chorobám, kôrnatenie ciev, hnačky, narušenie rastu, poru­chy vývoja nervov, kostí, pľúc a zmena štruktúry tkanív celého organizmu.

Výskyt

Zdroje medi sú: sušené strukoviny, celozrnné obilie, orechy a semená, naklíčené semená, čerstvá zelenina, mäso a pečeň. Meď obsahujú aj morské živočíchy a melasa. Z ovocia meď obsahujú najmä banány a slivky.

6./ Mangán, 1,8 mg

Mangán je minerál príznačný nielen pre svoje antioxidačné vlastnosti,

ale aj pre celý rad ďalších fyziologických účinkov.

Úlohy mangánu

podieľa sa na produkcii energie, raste kostí a chrupaviek

zúčastňuje sa na syntéze cholesterolu a mastných kyselín

likviduje retrovírusy, o ktorých sa predpokladá, že sú jedným z faktorov spôsobujúcich rakovinu

ochraňuje pred rednutím kostí a artrózou

Pri nedostatku sa môžu vyskytnúť problémy s očami a ušami, zvýšenie hladiny cholesterolu a krv­ného tlaku, straty pamäti a zoslabnutie svalstva.

Mangán je významným prvkom, a to nielen pre svoje antioxidačné vlastnosti, ale i pre iné fyziologic­ké účinky. Je dôležitý pre zdravý rast kostry. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že je dôležitým ochran­ným faktorom proti vzniku cukrovky. Mangán sa tiež podieľa na tvorbe interferónu, dôležitej protiví­rusovej látky, účinnej proti vzniku niektorých nádorov. Okrem iného je schopný likvidovať retrovírusy, o ktorých sa predpokladá, že sú jedným z faktorov vedúcich k tvorbe rakoviny. Je zaujímavé, že jedinci s nádorovým ochorením mávajú enormne nízku hladinu mangánu. Chronický nedostatok mangánu ďalej vedie k poruchám rastu vlasov, ku kožným ochoreniam, k poruchám plodnosti a nervovým ochoreniam.

Mangán ovplyvňuje metabolizmus sacharidov a čiastočne aj lipidov. Je potrebný pre normálnu funkciu centrálnej nervovej sústavy, je spoluzodpovedný za správny vývoj buniek (nachádza sa v mitochondriách), zúčastňuje sa na metabolizme tukov, sacharidov, lipidov, cholesterolu a glukózy, ako aj pri syntéze proteínov, nukleových kyselín. Zároveň aktivuje cholín, biotin, tiamín, vitamín C. Mangán ovplyvňuje imunitný systém organizmu, pomáha zvyšovať odolnosť organizmu proti infek­ciám, je ochrancom pred diabetes napríklad tým spôsobom, že kojaca matka s deficitom mangánu môže s veľkou pravdepodobnosťou očakávať diabetické dieťa.

7./ Bór, 250 mcg

Bór sa svojimi účinkami podobá kremíku , má s ním príbuzné vlastnosti. Kremík i bór sa viažu na vápnik . Bór zabraňuje vápniku unikať z krvi a tak kosti odvápniť (dekalcifikovať). Táto vlastnosť bóru sa veľmi výrazne uplatňuje najmä v staršom veku, a to predovšetkým u žien v postmenopauzovom období, kedy trpia viac osteoporózou než muži. Je to nový objav, ktorý zaraďuje bór medzi mimoria-dne významné prvky. Bór pomáha udržiavať hladinu testosterónu a estrogénu u žien. Pomáha budovať svalovú hmotu mužov. Preto sa vo forme boritanu sodného využíva pri posilňovaní fyzickej zdatnosti atlétov a kulturistov.

Nedostatok bóru sa vyskytuje u ľudí s prevažne mäsitou stravou, pretože mäso a mäsité produkty ho neobsahujú. Jeho účinky sú znižované najmä pri zvýšenom príjme vitamínu D .

Funkcie:

je dôležitý pre zdravý vývoj kostí, metabolizmus vápnika , fosforu a horčíka

zvyšuje svalovú energiu

podporuje funkciu mozgu a nervové reakcie, tým priaznivo ovplyvňuje aj duševnú činnosť

chráni pred stresom a prispieva k zdravému vývoju osobnosti

v staršom veku chráni pred osteoporózou, ubúdaním svalstva, prejavmi rôznych foriem demencie, duševnej znalosti a znížením kvality života

účinný je aj pri liečbe artritídy a iných kostných chorôb

Výskyt

Zdroje bóru sú najmä: zelenina, ovocie, broskyne, uhorky, červená repa, reďkovka, zeler, pomerne vysoký obsah majú aj celozrnné obilniny.


 

 

* Email:
   Jméno:
   Město:
 

Vaše data jsou v bezpečí - SmartEmailing.cz