Či je vitamín C, ako sa hovorí, elixírom mladosti, života a najmä zdravia, rozhodnite sami.
Či je vitamín C, ako sa hovorí, elixírom mladosti, života a najmä zdravia, rozhodnite sami.
Prostredie, v ktorom dnes žijeme, je zamorené nielen chemicky, ale i vysokým obsahom karcinogénnych látok. Ich príjem fajčením a nevhodnou tepelnou úpravou potravín ešte podstatne zvyšujeme. Tým si doslova priamo vyrábame podmienky pre vznik najťažších civilizačných ochorení. Ostatné zasa nepriamo privolávame zbytočným stresom, a tým i oslabením nášho obranného systému.
Silný antioxidačný účinok vitamínu C nám pomáha likvidovať voľné radikály, detoxikovať ďalšie chemické látky z ovzdušia a potravín a súčasne zvyšovať aktivitu nášho imunitného systému
proti infekciám, stresom, depresiám, únave. Pomáha odstraňovať zápaly, svalové bolesti, pomáha pri regenerácii organizmu ako celku, ale aj pri hojení rán, šedom zákale, normalizácii krvného tlaku, prevencii anémie, rozklade cholesterolu. Je aj protivráskovým činiteľom, prirodzeným antihistaminikom, a tým aj antialergikom. Chráni spermie pred oxidačným poškodením ich genetického materiálu, chráni a posilňuje naše cievy, znižuje tvorbu krvných zrazenín. Ak ste teda prisúdili vitamínu C punc elixíru zdravého a vitálneho života, v tom prípade sa snažme o jeho dodanie do tela v čo najväčšom množstve.
Ako na to:
100 % vitamín C využijeme, ak použijeme najkratšiu cestu - zo záhrady priamo do úst
aspoň 1/3 stravy treba jesť surovú
jedlo jesť hneď po uvarení, odkladaním, zahrievaním vznikajú veľké straty vitamínu C
mrazené potraviny nerozmrazujeme, ale hneď tepelne upravujeme
ak zeleninu, ovocie ošúpeme, nakrájame napr. na šalát a hneď zjeme, tak vitamín C
prakticky bez straty naše telo využije
ak nakrájame napr. kapustu a až po pol hodine ju vhodíme do vriacej vody a varíme,
väčšina vitamínu C sa rozloží. Preto uprednostňujeme var v celku alebo okamžite
po nakrájaní zeleniny, či zemiakov vo vriacej vode. Vitamín C je rozpustný vo vode,
a preto čím na drobnejšie potraviny nakrájame, tým sa viac vitamínu vylúči do vriacej vody.
Vitamín C je nevyhnutný pre udržiavanie dobrého zdravia a hrá dôležitú úlohu v organizme.
Ak nemáte dostatok vitamínu C, hrozí vám veľa potenciálnych zdravotných problémov.
Vitamín C je obsiahnutý obzvlášť v ovocí ( v citrusových plodoch, kiwi, jahodách, jablkách,
broskyniach, čiernych ríbezliach), v petržlene a paprike, v zelenom korení, brokolici, ružičkovom keli, kapuste, zemiakoch, paradajkách).
Biochemické funkcie vitamínu C sú:
regulovanie metabolizmu aminokyselín
udržiavanie sily a integrity cievnej steny, najmä kapilár
uplatňuje sa pri vývoji kostí, zubov a chrupaviek
pôsobí na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
hrá dôležitú úlohu pri regulácii normálneho telesného rastu, pri hojení rán a odpovediach na stres
“upratovač“ voľných radikálov (vznikajúcich napr. príjmom znečisťujúcich a jedovatých látok)
dôležitý pre transport elektrónov v mikrozómoch
zvyšuje vstrebávanie železa
bráni vzniku karcinogénne pôsobiacich nitrosamínov a dusičnanov v strave
ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek, zabraňujúcich infekcii
2./ Vápnik, 30 mg
Vápnik alebo životu potrebný minerál.
Na to, aby naše telá pracovali účinne, potrebujú dostávať optimálne množstvo vitamínov a minerálnych látok. Vápnik je životne dôležitý pre zdravý vývoj kostí a zubov – 99% vápnika v našich telách sa nachádza práve tam. Vápnik je tiež dôležitý pri práci svalov, regulácii srdcovej činnosti a je nevyhnutný pri zrážaní krvi. Pri absorbovaní vápnika je v tele potrebný vitamín D. Dobrými prirodzenými zdrojmi vápnika sú – mliečne výrobky, syr, jogurt, ryby v konzerve, listová zelenina, obohatený chlieb a cereálie.
Štyri žľazy prištítnych teliesok vo veľkosti hrášku sú zodpovedné za reguláciu hladiny vápnika
v tele. Tieto malé žľazy, ktoré sa nachádzajú v tkanive štítnej žľazy, zaznamenávajú kolísanie hladiny vápnika v krvi. Keď hladina klesne, vylučujú hormón prištítnych teliesok. To spôsobuje, že sa vápnik uvoľňuje z kostí, vstrebáva sa viac cez obličky a spotrebúva sa z jedla v črevách. Ak sa hladina príliš zvýši, sekrécia parathyroidného hormónu klesne a úroveň vápnika sa opäť vráti do normálu.
Ako nárast, tak aj pokles hladiny vápnika v sére má vážne dopady na spôsob, akým telo funguje.
Nedostatok vápnika môže spôsobovať:
bolesti kĺbov, lámavosť nechtov, vznik ekzémov, búchanie srdca, vysoký tlak, nespavosť, svalové kŕče, nervozitu, necitlivosť horných a dolných končatín, bledú pleť, reumatické zápaly kĺbov, krivicu, kazenie zubov, strácanie pamäti, depresie. Nedostatkom môžu trpieť ľudia so sedavým zamestnaním, ľudia s vysokou konzumáciou mäsa a nízkou konzumáciou zeleniny
Zdroje vápnika:
Medzi potraviny najbohatšie na vápnik jednoznačne patria mliečne výrobky (jogurty, kefíry, výrobky z kozieho mlieka, tofu). Zelenina, orechy a semená, sušené ovocie a obilniny, melasa (trstinový cukor), morské riasy, sušené ovocie (slivky, marhule, hrozienka), semená (slnečnica, sezam, ľan), orechy (mandle, kešu).
3./ Horčík, 15 mg
Horčík je najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Je tiež dôležitý pre naše nervy, transportuje cukor do buniek a asistuje pri jeho premene na energiu. Podporuje aj účinok inzulínu. Vďaka nemu sa zlepšuje využitie kyslíka v bunkách. Bez horčíka nefunguje správne ani trávenie. Pomáha pri vstrebávaní vápnika, jeden bez druhého v tele nemôžu správne fungovať. Tiež pomáha udržať naše zuby zdravé, pretože chráni zubnú sklovinu a zvyšuje odolnosť voči zubným kazom. Zlepšuje aj pamäť a úsudok. Upravuje krvný tlak a pomáha zlepšovať srdcovú činnosť. U mužov sa podieľa na správnom fungovaní prostaty a alergikom pomáha pri precitlivenosti na alergény.
Jeho funkcie v organizme:
pomáha pri prevencii srdcových chorôb a arytmií
zmierňuje príznaky chronickej únavy
znižuje krvný tlak
pomáha v prevencii cukrovky
aktivuje enzýmy, zúčastňuje sa vyše 100 enzymatických procesov
je nevyhnutný pre tvorbu kostí, zubov, chrupaviek
je významný pre nervovo-svalovú činnosť, utišuje nervový systém
podporuje činnosť čriev, žlčníka a močového mechúra
reguluje výmenu vápnika
je dôležitý pre tvorbu ochranných látok
Čo spôsobuje nedostatok horčíka?
Nedostatok horčíka zhoršuje priebeh každého ochorenia, je totiž prítomný vo väčšine biochemických reakcií v tele. Nadmernou konzumáciou živočíšnych bielkovín a tukov, častým užívaním liekov (antibiotík, antikoncepčných tabletiek), ale aj konzumáciou chemických prísad v jedle, alkoholom ochudobňujeme naše telo o horčík. Nedostatok horčíku možno bežne pozorovať u osôb pod stresom a u osôb ktoré, konzumujú mnoho sladkostí a bielej múky.
Nedostatok horčíka spôsobuje u človeka nepravidelný srdcový rytmus, srdcové infarkty, ochabnuté svaly, neobvyklú slabosť, nepríjemné kŕče, ale aj nočné pomočovanie a obličkové kamene.
Zdroje:
Jeho dobrým zdrojom sú orechy, pšeničné klíčky, obilie, ryža, banány, sezamové semeno, droždie, morská soľ, strukoviny, ovsené vločky, celé zrná, otruby, tmavozelená listová zelenina, sója, syry, kakao, orechy, čokoláda.
Zinok je vo všetkých rastlinných a živočíšnych bunkách. Potrebný je pri syntéze DNA (genetického materiálu) a vytváraní nových tkanív, čo ho povyšuje na látku nevyhnutnú pri správnom raste a rozvoji v detstve. Zinok je nevyhnutná zložka vyše 100 enzýmov, ktoré súvisia so zažívaním a zužitkovaním tukov, bielkovín a sacharidov a úzko súvisí s produkciou energie. Zinok podporuje aj imunitný systém, čo ho robí zaujímavým pri potláčaní infekcií a hojení rán.
Zinok je potrebný pri vývoji T-lymfocytov, bielych krviniek, ktoré v našom organizme pôsobia proti vírusom a škodlivým baktériám a pomáhajú nám potláčať infekcie. Štúdie ukazujú, že pri podávaní zinkových výživových doplnkov podvýživeným deťom s nízkou hladinou zinku sa zvýši počet
T-lymfocytov a zníži intenzita a trvanie infekcií.
Výživové doplnky so zinkom sa zdajú byť nápomocné pri liečbe kožných ochorení, napríklad vredu na nohách, ale iba u tých osôb, ktoré mali predtým nízku hladinu zinku. Zinkové krémy aplikované priamo na ranu sú pri redukcii infekcií účinnejšie ako výživové doplnky a stimulujú hojenie. Zinok sa dnes bežne nachádza v krémoch na liečbu akné a hojivých šampónoch.
Zinok v strave
Zinok sa nachádza v celom rade potravín. Keďže však červené mäso je najlepším zdrojom zinku, vegetariáni sa musia veľmi snažiť, aby konzumovali aj také potraviny ako mliečne výrobky, vajcia, celozrnné obilniny, orechy a strukoviny. Tehotné a dojčiace ženy potrebujú zinku viac o 2 mg/deň, aby zabezpečili jeho adekvátny prísun rastúcemu dieťaťu, pričom toto množstvo sa ľahko dá zabezpečiť zvýšenou konzumáciou potravín.
5./ Komplex bioflavonoidov z citróna, 10 mg
Flavonoidy patria medzi prírodné látky, ktoré majú pozoruhodné preventívne a liečebné účinky na zdravie, ktoré by človek mal čo najrozumnejšie využiť vo svoj prospech. Ich pozitívny účinok je prevažne v pôsobení na výstelku steny ciev a taktiež na kapilárnu a cievnu priepustnosť.
Flavonoidy patria medzi významné prírodné antioxidanty, ktoré pomáhajú likvidovať voľné radikály a zabraňujú tak poškodeniu buniek. Voľné radikály sú nestále agresívne molekuly alebo skupiny atómov, ktoré vznikajú v ľudskom organizme. Ich pôsobenie v organizme môže byť škodlivé.
Ak sa tvoria vo veľkej miere, podieľajú sa na poškodzovaní buniek, jednotlivých orgánov a následne celého organizmu. S účinkovaním voľných radikálov v organizme sa dávajú do súvislosti aj viaceré ochorenia ako srdcovo-cievne, cukrovka, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, pečeňové, kožné ochorenia a rakovina.
Flavonoidy sú polyfenolové látky, ktoré sa nachádzajú vo významnej miere v rastlinách. Je ich známych viac ako 4000. Pre svoju aktivitu v metabolizme ľudského organizmu, môžu byť často označované aj ako bioflavonoidy.
Konzumovanie potravy, ktorá je bohatá na flavonoidy patrí medzi dôležité aspekty ochrany zdravia človeka. Ide predovšetkým o zníženie výskytu alebo o zlepšenie stavu kardiovaskulárnych ochorení, (infarktu myokardu), diabetes (cukrovky), ušného šelestu, osteoartrózy (ochorenie bedrových a kolenných kĺbov), onkologických ochorení, neuro- degeneratívnych ochorení, psychických porúch, alergických ochorení a iných chronických a civilizačných ochorení. Mnohé vedecké štúdie dokázali, že užívanie prírodných flavonoidov, môže výrazne znížiť riziká rakoviny hrubého čreva, konečníka, žalúdka, pažeráka a prsníka.
Bohaté na bioflavonoidy sú hlavne niektoré bobule ako čučoriedky, brusnice, maliny, jahody, čierne ríbezle, citrusy a plody bazy čiernej, červené víno, čerešne, červené hrozno, jahody.
6./ Výťažok z tropickej čerešne Acerola 4:1, 5 mg
Acerola, tropická čerešňa, je krík, ktorého zrelé, tehlovo červené plody sú veľmi bohaté na vitamín C. Patrí k najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C na Zemi. Obsah vitamínu C je 20 - 30-krát vyšší, ako v rovnakom množstve pomaranča. Ďalej obsahuje vitamíny A, B6, bioflavonoidy a minerály, hlavne železo, vápnik a horčík. V Acerole bolo objavených viac ako 150 fytolátok.
Obsiahnutý vitamín C má antioxidačné účinky. Znižuje pocit únavy, pomáha pri raste a regenerácii tkanív. Znižuje riziko nádorov, srdcovo cievnych ochorení a hrá rozhodujúcu úlohu v aktivitách mnohých dôležitých enzýmov. Náš organizmus nie je schopný vitamín C sám vyprodukovať, preto ho musíme priebežne dopĺňať v strave a v doplnkoch stravy. Je nevyhnutný pre rast a regeneráciu tkanív, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, pôsobí ako vhodná ochrana v znečistenom prostredí. Chráni pred vírusovými a bakteriálnymi nákazami, predchádza vzniku zubného kazu a zmierňuje krvácanie ďasien.
Acerolu užívame hlavne v období zvýšenej fyzickej alebo psychickej záťaže a po úrazoch, operáciách a v rekonvalescencii. Podporuje funkciu imunitného systému. Zvýšený prísun vitamínu C sa rovnako odporúča tehotným a dojčiacim ženám, starším ľuďom, obyvateľom veľkých miest a fajčiarom a to hlavne v zime a začiatkom jari.
7./ Bioflavonoid hesperidín z citrusov, 5 mg
U prípravkov obsahujúcich hesperidín bol preukázaný ich pozitívny účinok na mikrocirkuláciu, čo vedie k normalizácii priepustnosti kapilár a v konečnom efekte potom k zmierneniu alebo odstráneniu edémov. Blokujú hromadenie krvi v žilách dolných končatín a zvyšujú tiež lymfatický odtok.
Dôsledkom nedostatku vitamínu P (citrusové bioflavonidy, rutín, hesperidín) je fragilita kapilár, to znamená, že sa stávajú krehké, strácajú pružnosť, ľahko praskajú a krvácajú.