Srdce
Choroby srdca a ciev sú v súčasnosti najčastejšou príčinou smrti vo vyspelých krajinách, pričom dominuje ateroskleróza a jej komplikácie, akými sú ischemická choroba srdca
a náhle cievne mozgové príhody. Ateroskleróza je zápalovo degeneratívne ochorenie ciev, charakterizované ukladaním tuku do
cievnej steny so vznikom aterosklerotických plátov. Najčastejšie postihuje koronárne tepny, vyživu-
júce srdce, aortu, tepny mozgu a tepny dolných končatín. V počiatočnom štádiu sa tukové prúžky objavujú už v detskom veku. Postupnou progresiou vznikajú ateromatózne a fibrózne pláty, do ktorých
sa ukladá vápnik. Tieto pláty zužujú vnútro cievy a spôsobujú poruchu prekrvenia jednotlivých orgánov. V prípade narušenia povrchu aterosklerotického plátu dochádza k náhlemu vzniku krvnej zrazeniny (trombu) v cieve a k uzáveru cievy, čo vedie k náhlej cievnej príhode (pri uzávere koronárnej
tepny k akútnemu infarktu myokardu, pri uzávere mozgovej tepny k náhlej cievnej mozgovej príhode). Rizikové faktory vzniku aterosklerózy rozdeľujeme na neovplyvniteľné a na ovplyvniteľné.Medzi neovplyvniteľné faktory aterosklerózy patria: vek, pohlavie a genetické faktory. Rizikové faktoryFajčenie cigariet výrazne zvyšuje výskyt a úmrtnosť na srdcovo-cievne a nádorové ochorenia. Vysoký
krvný tlak patrí medzi najvýznamnejšie rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení pre zvýšené zaťaženie srdca a ciev. Aj tučnota prispieva k poruche metabolizmu tukov. Za škodlivý sa považuje aj psychický stres. ICHSIschemická choroba srdca vzniká najčastejšie na podklade koronárnej aterosklerózy, ktorá spôsobuje
ischémiu myokardu, poruchu prekrvenia srdcového svalu, kedy nie je zaistený dostatočný prívod kyslíka do tkaniva. Medzi akútne formy ischemickej choroby srdca patrí: infarkt myokardu, nestabilná angína pektoris a náhla koronárna smrť. Tieto formy ischemickej choroby srdca vznikajú na podklade krvnej zrazeniny v mieste porušeného povrchu aterosklerotického plátu, dochádza
k náhlemu uzáveru cievy a poškodeniu srdcového svalu. V klinickom obraze akútneho koronárneho syndrómu dominuje náhle vzniknutá neustupujúca bolesť za hrudnou kosťou, šíriaca sa do krku, dolnej
čeľuste a do ľavej ruky, obvykle spojená s pocitom sťaženého dýchania a celkovou nevoľnosťou. Stav vyžaduje okamžité volanie rýchlej zdravotnej pomoci, pretože o ďalšom osude pacienta rozhoduje
čo najrýchlejšie poskytnutie kvalifikovanej liečby v nemocnici.Diétne opatreniaJe potrebné zabezpečiť rovnováhu medzi kalorickým príjmom a fyzickou aktivitou, znížiť telesnú hmotnosť u obéznych. V diéte obmedziť množstvo živočíšnych tukov s obsahom nasýtených mastných
kyselín a cholesterolu, naopak je potrebné zvýšiť podiel esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú obsiahnuté v rybách. Z olejov je najvhodnejší olivový olej . Z mliečnych výrobkov voliť nízkotučné produkty, uprednostniť jogurty, acidofilné mlieko, kefír. Znížiť príjem sladkostí. Zvýšiť prívod polysacharidov a vlákniny, ktoré sú obsiahnuté v celozrnných obilovinách, strukovinách, ovocí a zelenine.
Odporúča sa znížiť aj prívod soli, ktorej konzumujeme priveľa. Zabezpečiť dostatočný prívod tekutín,
najvhodnejšia je minerálna voda,, šťava pripravená doma z čerstvého ovocia a zeleniny, zelený a čierny čaj. Nevhodné sú sladené nápoje typu koly, údeniny, vyprážané jedlá, hamburgery, zemiakové
hranolčeky a lupienky, takisto je potrebné obmedziť príjem sladkostí a sladených nápojov.Fyzická aktivita znižuje kardiovaskulárnu mortalitu. Priaznivo ovplyvňuje vysoký krvný tlak, metabolizmus
tukov a cukrov, pomáha udržovať primeranú telesnú hmotnosť. Odporúča sa telesná aktivita vyše 30 minút denne, napr. rýchla chôdza, bicyklovanie, plávanie. Oveľa výhodnejšie je zabrániť vzniku ochorenia, ako liečiť už rozvinuté ochorenie a jeho komplikácie. Práve v tom spočíva význam prevencie aterosklerózy a jej komplikácií.
1./ Vitamín E, 20,1 mg
Vitamín E je prípravok, ktorého užívanie znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb o 25-50%. Zabezpečuje ochranu cievnej sústavy, hrá hlavnú rolu v terapii srdcových chorôb a v rekonvalescencii
po krvácaní do mozgu. Podľa iných výsledkov vitamín E a C spoločne brzdia vznik arteriosklerózy.
Nakoľko viaže voľné radikály, ktoré hrajú hlavnú rolu vo vzniku a aj v procese rakoviny, je dôležitý v prevencii rakoviny, pretože ochraňuje aj bunkovú membránu. Vitamín E je dôležitý aj
v zdravej funkcii imunitného systému. Vedecké skúmania potvrdzujú aj to, že vitamín E spomaľuje starnutie, pretože chráni bunky
pred voľnými radikálmi. Je účinný proti toxickým látkam, napríklad z cigaretového dymu, je vhodný na liečbu Parkinsonovej choroby, spomaluje vznik šedého zákalu a priebeh Alzheimerovej choroby,
zmierňuje bolesti zo zúženia ciev, predmenštruačnú citlivosť a bolestivé napätie prsníka. Krém alebo olej s vitamínom E napomôže liečeniu rán.Pri nedostatku vitamínu E dochádza k nerovovým poškodeniam, zníženu sexuálnej aktivity, poškodeniu
červených krviniek.V čom ho nájdeme?Naše najlepšie zdroje vitamínu E sú rastlinné oleje, oleje zo slnečnice, z pšeničných klíčkov, z tekvicových
semien, z olivy, z kukurice a z iných zelených rastlín. Aj mäso, pečeň a vajce obsahujú väčšie množstvo vitamínu E.
2./ Sójový olej, 250 mgSójový bôb je najvýdatnejší zdroj rastlinných olejov. Obsahuje 20 % oleja, má nízky obsah nasýtených
tukov, ale neobsahuje cholesterol. Je taktiež jedinečnou zmesou špecifických mastných kyselín, omega-3 mastných kyselín a omega-6 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny
v sójovom oleji sú podobné, i keď nie identické, ako tie, ktoré boli nájdené v rybacom oleji, a ktoré sa prejavili ako redukujúci činiteľ na vzniku srdcových ochorení.
3./ L-karnitín, 100 mg L - karnitín je látka príbuzná vitamínom. Zúčastňuje sa na množstve rôznych metabolických pochodov.
Podieľa sa nielen na spaľovaní nadbytočného zásobného tuku, ale predovšetkým s antioxidačnými
vitamínmi a minerálmi tvorí komplexný ochranný systém proti negatívnemu pôsobeniu voľných radikálov. Rýchlosť spaľovania tukov je priamo úmerná koncentrácii karnitínu v bunkách. Ďalšou významnou funkciou karnitínu je znižovanie hladiny kyseliny mliečnej v bunkách svalov. Táto kyselina sa okrem iného tvorí vo svaloch pri namáhavej fyzickej činnosti a zapríčiňuje bolesť. Ľudský organizmus si vie vytvoriť iba časť potrebného množstva karnitínu, väčšia časť by mala byť dodaná v strave. Zdrojom karnitínu sú mäsá, predovšetkým baranie a hovädzie. Nevyskytuje sa
v ovocí a v zelenine. Pri nedostatku karnitínu v strave v priebehu nadmernej telesnej i duševnej záťaže,
pri nadváhe alebo intenzívnom chudnutí, ale tiež v tehotenstve sa vytvárajú predpoklady
pre rozvoj mnohých ochorení, vyvolaných voľnými radikálmi. L-karnitín sa dnes uplatňuje predovšetkým pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb, hlavne angíny pectoris a infarktu myokardu. Zvýšená koncentrácia voľných radikálov vedie k potlačeniu aktivity dôležitých enzýmov, čo vedie k zníženiu tvorby energie. Človek sa cíti unavený a predovšetkým dochádza k zhoršeniu zdravotného stavu srdca. Pri dodaní voľného karnitínu do organizmu sa
3spaľovanie mastných kyselín normalizuje, a tým sa obnovuje prísun energie do srdcového svalu. Pozitívny účinok L-karnitínu na činnosť srdca je využívaný v športe, pri fyzickej námahe a stresoch. Karnitín tiež posilňuje bunkový imunitný systém.
4./ CO Q 10, 30 mgKoenzým Q10 po prvý raz izoloval v roku 1957 Dr. Frederick Crane z mitochondrií hovädzieho mäsa na univerzite v americkom Wisconsine. Prof. P. Mitchell dokonca získal za objasnenie funkcie CoQ10 Nobelovu cenu (1978). Overené priaznivé účinky prezentovali v 67. klinických štúdiách
pri kardiovaskulárnych chorobách, akými sú arytmia, poškodenie srdca účinkom liekov, vysoký
krvný tlak či srdcový infarkt. Explózia použitia nastala až v roku 1990, keď začali Japonci
priemyselnú výrobu CoQ10 na prírodnej báze.Takmer všetko, čo jeme obsahuje rôzne formy koenzýmu Q, ale len určitá časť je vo forme koenzýmu
Q10. Preto by sme sa mali stravovať rozmanito. Naše telo je schopné využívať aj iné formy koenzýmu Q, pokiaľ najprv prejdú chemickou transformáciou v pečeni. Zdá sa, že schopnosť pečene plniť túto funkciu sa zoslabuje chorobou , ale tiež starnutím. Práve vtedy, keď telo potrebuje koenzým Q10, jeho schopnosti zaistiť si dostatočné množstvo tejto látky klesajú, bez ohľadu na to, ako sa stravujeme.Koenzým Q10 je látka podobná vitamínom, ktorá sa nachádza v každej bunke ľudského organizmu.
Má podobnú štruktúru ako vitamín E, je však oveľa silnejším antioxidantom a keďže sa nachádza
v každej bunke ľudského organizmu, je jeho prítomnosť v tele človeka nevyhnutná. Nedostatok
koenzýmu Q10 a zvýšená tvorba voľných kyslíkových radikálov sú spúšťacím mechanizmom mnohých ochorení ľudského organizmu.Jej účinok sa dáva do súvislosti aj s krásou, mladosťou a energiou. V súčasnej hektickej dobe trpí nedostatkom koenzýmu Q10 stále viac ľudí, aj keď si túto skutočnosť možno neuvedomujú. Pri jeho nedostatku organizmus trpí mnohými ochoreniami, od oslabenia organizmu až po srdcové ochorenia
a problémy vysokého krvného tlaku. V tele mladého, zdravého človeka sa väčšinou nachádza
dostatočné množstvo CoQ10, avšak postupným starnutím, opotrebovaním organizmu a
v dôsledku rôznych iných faktorov dochádza k jeho nedostatku.V konečnom dôsledku Coenzyme Q10 môže užívať každý človek, pretože je to bezpečný produkt a má vynikajúce antioxidačné účinky, ktoré si môže každý vyskúšať na vlastnej koži. Ak sa niekto cíti omnoho lepšie už po krátkej dobe užívania CoQ10, evidentne trpel jeho nedostatkom.
5./ Výťažok z Ginkgo biloba, 10 mg Ginkgo Biloba je najdlhšie prežívajúci druh stromu. Ginkgo je zatrieďované medzi ihličnany a je
v skutočnosti jediným pozostatkom skupiny rastlín primitívnejších ako ihličnany. Tento záhadný strom, dorastajúci do výšky 40 metrov a dožívajúci sa až 2000 rokov, objavil pre Európu v roku 1690 lekár holandského veľvyslanectva Engelbert Kämpfer v japonskom meste Nagasaki.Číňania ginkgo nazývajú Yin Xing, čo v preklade znamená „strieborný plod“.Priaznivé účinky výťažkov z Ginkgo Biloby: podpora krvného obehu, obzvlášť mikrocirkuláciezlepšenie prietoku krviinaktivácia toxických kyslíkových radikálov (flavonoidov)ww w
4neuroprotektívny účinok zlepšenie odolnosti mozgových tkanív pri nedostatku kyslíkazlepšenie pamäti a schopnosti učiť saprevencia krvnej zrážanlivosti antibakteriálny a antivírusový účinok
6./ Zmes prírodných karotenoidov, 5 mgKarotenoidy sú farbivá obsahujúce tuk. Okolo 60 karotenoidov, napr. beta-karotén, predstavujú provitamíny, odborne prekurzory vitamínu A. „Hotový“ vitamín A vedci označujú ako retinol, retinal alebo retinoid. Nachádza sa v určitých živočíšnych produktoch ako pečeň, maslo, plnotučné mlieko.
Tento vitamín A, produkovaný metabolizmom živočíchov, sa mimoriadne ľahko dostáva do krvi
a k bunkám.V roku 1998 vedci odhalili ďalšie zaujímavé poznatky o karotenoidoch, prípadne vitamíne A.Nedostatok vitamínu A je pravdepodobne zodpovedný za schizofréniu. Existujú totiž také skupiny génov, ktoré ovplyvňujú funkciu retinoidov, ako aj vznik tejto ťažkej choroby. Vitamín A reguluje receptory
nervovej látky dopamínu, ako aj určité gény vyvolávajúce schizofréniu. Tento objav vzbudil preto takú pozornosť, lebo práve nadmerná produkcia dopamínu je častou príčinou spomínanej choroby.
Príznaky nedostatku vitamínu A:lámavé nechty, suchá pokožka, nechutenstvo, šeroslepota, poruchy rastu, suché, lámavé vlasy, časté infekcie, poruchy zraku, neplodnosť. Uplynie dlhý čas, kým sa vitamín A z rastlinných karotenoidov dostane na svoje pôsobisko, “do“ telových buniek. Molekuly karotenoidov sú často tak pevne zachytené v rastlinnej vláknine, že naše tráviace šťavy ich aj pri veľkej námahe nemôžu z nej uvoľniť. Okolo 40% karotenoidov prijatých stravou
sa preto vôbec na vitamín A nepremení, ale vylúči sa stolicou. Táto skutočnosť je o to vážnejšia,
že väčšina ľudí konzumuje tak či tak málo ovocia, šalátov a zeleniny. Preto by sa mala mrkva a všetky tmavozelené druhy zeleniny s bohatým obsahom balastných látok dostatočne uvariť alebo udusiť. Strava by mala obsahovať aj iné tuky, lebo inak by sa v tele vytváralo málo žlčových solí, dôležitých pri látkovej premene vitamínu A, ktorý by napriek dostatočnému prísunu nemohol byť využitý.Vysoký podiel karotenoidov v každodennej strave predstavuje účinnú ochranu proti zákerným chorobám. Medzi najdôležitejšie potraviny s vysokým podielom karotenoidov v čerstvom stave zaraďujeme mrkvu, brokolicu, tekvicu, špenát a tmavozelenú listovú zeleninu, žlté a červené druhy ovocia, ako napríklad marhule.