Cholesterol je dobrý alebo zlý ?
Výživový doplnok určený na podporu regulácie
hladiny cholesterolu
Nadváha je nadmerné ukladanie telesného tuku v organizme, obvykle spojené so vzostupom
hmotnosti. Nadváha a predovšetkým jej ťažšia forma obezita poškodzuje zdravie. Jej najčastejšou
príčinou je narušená rovnováha medzi príjmom a výdajom energie. V poslednom desaťročí výskyt
obezity celosvetovo prudko stúpa, odborníci dokonca hovoria o epidémii obezity. Nadmerná telesná
hmotnosť je druhou najčastejšou príčinnou predčasného úmrtia.
Podľa svetovej štatistiky trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica ľudí na celom svete, čo predstavuje
okolo 3 miliárd ľudí, pritom minimálne 40% z nich sa pokúša znižovať svoju hmotnosť.
Obezita je chronické ochorenie, ktoré už dávno nie je problémom len kozmetickým, ale predovšetkým
problémom zdravotným. So stúpajúcou telesnou hmotnosťou sú spojené závažné zdravotné
riziká ako sú cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia, problémy s dýchaním, vysoký krvný tlak, ochorenia
kĺbov a nádorové ochorenia. Obézni ľudia majú okrem zdravotných problémov i problémy
sociálne a psychické. Vyskytujú sa u nich depresie, zakomplexovanosť, často majú zníženú sebadôveru
a problémy pri svojom uplatnení v zamestnaní.
Súvislosť s cholesterolom
Zvýšený cholesterol (hypercholesterolémia) je veľmi často spojená s obezitou. V priemere každých
5 kilogramov nadbytočného tuku vyprodukuje 10 mg cholesterolu za deň. Hladina cholesterolu je
daná z 2/3 geneticky a z 1/3 stravou. Väčšina ľudí tak môže úspešne kontrolovať svoju hladinu cholesterolu
tým, že znížia príjem tukov v potrave a tiež tým, že schudnú nadbytočné kilogramy tuku.
Výraz cholesterol dnes už asi pozná každý. Hovoríme mu aj „tichý zabijak“, pretože to, že máme
zvýšený cholesterol nás nebolí a preto o tom zvyčajne vôbec nevieme. Ak nám nerobili vyšetrenie
výšky cholesterolu v krvi, žijeme so zvýšenou hladinou cholesterolu a on sa nám potichu ukladá
na stenách ciev.
Poznáme dva typy cholesterolu - „dobrý“ (HDL) a „zlý“ (LDL). Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi
znamenajú pre nás zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Týka sa to LDL cholesterolu,
teda „zlého cholesterolu“. V prípade, že sa LDL častice nachádzajú v krvi v nadmernom množstve
dlhšiu dobu, dochádza k ich postupnému prenikaniu do cievnych stien. V stene cievy sa začínajú
vytvárať pláty a takto sa cieva postupne zužuje. Tomuto javu hovoríme kôrnatenie stien tepien
- ateroskleróza. V zúženej cieve krv prúdi pomalšie a srdce je pri zásobovaní tela potrebnými
živinami namáhané oveľa viac a hrozí riziko vysokého krvného tlaku. Takisto sa znižuje prívod krvi
do životne dôležitých orgánov, akými sú mozog a srdce, čo môže spôsobiť závažné ochorenia
(napr. ischemickú chorobu srdca). Veľmi často sa stáva, že prvým prejavom zvýšeného cholesterolu
je upchanie cievy. Môže dôjsť aj k prasknutiu steny cievy, čím sa v cieve vytvorí krvná zrazenina,
ktorá čiastočne alebo úplne zabráni prúdeniu krvi, čo môže zapríčiniť srdcový infarkt alebo cievnu
mozgovú príhodu. Zvýšená hladina cholesterolu je teda hlavným rizikovým faktorom pri vzniku
srdcovo -cievnych ochorení.
1./Čo spôsobuje zvýšenie cholesterolu v krvi?
Práve dnešný moderný životný štýl výrazne podporuje vznik zvýšenej hladiny cholesterolu. Ide
predovšetkým o nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu, fajčenie, ale aj ďalšie faktory (životné
prostredie, psychika, ale aj úroveň poznania a dodržiavania určitých zdraviu osožných, prípadne
škodlivých návykov). Záleží však aj na faktoroch, ktoré ovplyvniť nevieme, akými sú genetická predispozícia,
vek či pohlavie. Ak máte podozrenie, že váš cholesterol by mohol byť zvýšený na základe
vyššie uvedených rizikových faktorov, neotáľajte, navštívte svojho lekára a nechajte si zistiť jeho
hladinu.
Ako si možno znížiť cholesterol v krvi ?
Okrem nenasýtených mastných kyselín majú priaznivý účinok na tukové látky v krvi aj iné látky:
napr. vláknina (nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnných výrobkoch, hubách atď.) a
rastlinné steroly a stanoly (sú to látky vyskytujúce sa v rastlinách a majú štruktúru molekuly podobnú
ako cholesterol). Veľmi dôležité je zmeniť stravovanie a tiež užívať výživové doplnky, ktoré nám
pomôžu urýchliť a zlepšiť látkovú premenu tukov, najmä cholesterolu.
1./ Niacín (vitamín B3), 50 mg
Naicín (vitamín B3) ovplyvňuje zdravotný stav pokožky, správnu funkciu zažívacieho traktu a
nervového systému. Nedostatok tohto vitamínu vedie k chorobe, ktorá sa nazýva pelagra. Prejavuje
sa zápalmi kože, hnačkami, postihnutím slizníc, depresívnou psychózou a demenciou. Niacín
vplýva predovšetkým na reguláciu hladiny cholesterolu a triglyceridov. Doplnenie vitamínu B3
do organizmu prospeje starším ľuďom s nedostatočnou výživou a opotrebovaným zažívacím
traktom. Zvýšenú potrebu niacínu však majú aj ľudia ktorí vedú uponáhľaný život
plný stresu, alebo sú telesne aktívni.
Niektorí vedci sa domnievajú, že má pozitívny účinok aj pri liečbe karcinómov (nádorov) zažívacieho
traktu a tiež, že redukuje riziko artériosklerózy. Najbohatším zdrojom sú vnútornosti, všetky druhy
mäsa a vaječný žĺtok. Hoci obilniny majú dostatočný obsah tohto vitamínu, je tak ako ostatné vitamíny
skupiny B, z väčšej časti lokalizovaný v klíčku a otrubách. Z rastlinných produktov ho obsahuje
šošovica, zemiaky, kapusta, huby.
Priaznivé účinky niacínu:
Znižuje vysokú hladinu cholesterolu
Organizmus potrebuje niacín na tvorbu dvoch enzýmov, známych ako NAD a NADP, ktoré pomáhajú
pri uvoľňovaní energie zo strávenej stravy. Potreba vitamínu B3 rastie so zvyšujúcou sa telesnou
činnosťou. Niacín hrá úlohu pri normálnom raste kože, tvorbe zdravých nervov a udržiavaní
zdravého tráviaceho systému. Niacín je najvhodnejšie užívať ako B- komplex spolu s potravou.
Množstvo vitamínu B3 v tele znižujú antibiotiká ( pri liečbe bakteriálnych infekcií), liek L-dopamín
(u pacientov s Parkinsovou chorobou), alkohol, antikoncepčné tabletky, čaj, káva.
Tlmí alergické reakcie
Vitamín B3 potláča uvoľňovanie histamínu a vedie k rýchlemu ústupu príznakov sennej nádchy.
Pomáha pri srdcových ochoreniach
Nízke dávky niacínu zvyšujú koncentráciu ochrannej formy cholesterolu známej ako HDL cholesterol
a odstraňujú nahromadené plaky z vnútornej steny ciev. Niacínové doplnky sa však vzhľadom
na svoje potenciálne vedľajšie účinky môžu užívať jedine pod dohľadom lekára. Nesmú ich
napr. užívať ľudia trpiaci na cukrovku.
Zmierňuje príznaky astmy
Príznaky astmy zmierni užívanie 100 – 200 mg niacínu denne.
2./ Výťažok z ryže fermentovanej kvasinkami
(Monascus purpureus), 500 mg
Monascus purpureus je druh kvasiniek, ktoré obsahuje fermentát červenej ryže. Už po stáročia
sa používa ako potravina aj v čínskej fytoterapii. Podľa mnohopočetných štúdií Monascus purpureus,
používaný ako doplnok potravy počas 8 týždňov, zaznamenal významné zníženie celkového
cholesterolu a cholesterolu LDL. Moderné klinické štúdie vykonané na tisícke pacientov potvrdili
účinky extraktu z Monascus purpureus a jeho vhodnosť užívania v potrave práve z dôvodu schopnosti
kontrolovať arteriálny tlak, triglyceridy a cholesterol, predovšetkým u osôb, ktoré nereagujú
na žiadny tradičný dietologický spôsob. Na základe poznatkov z najnovšej vedeckej literatúry sa dá
tvrdiť, že integrácia s Monascus purpureus v spojení so správnou životosprávou, je účinná a dobre
tolerovaná pri regulácii hypercholesterolémie a hypertriglyceridémie, znižuje tiež arteriálnu hypertenziu
a má dobré somatické a digestívne vlastnosti práve pre zvýšený obsah amylázy.
3./ Beta-sitosterol, 2 mg
Beta-sitosterol pôsobí v tele ako antioxidant a regulátor činnosti množstva enzýmov. Najväčší
význam má ako inhibítor enzýmu 5-alfaduktázy, ktorý pracuje pri premene testosterónu
na dehydrotestosterón (DHT). Zvýšené množstvo DHT v krvi je dané biologickým starnutím a
vždy je sprevádzané degeneratívnymi zmenami. Medzi najvýznamnejšie z týchto zmien patrí
zväčšenie prostaty a zvýšené vypadávanie vlasov (degenerácia vlasových folikulov), zvýšené
ukladanie tukov a oslabenie imunitného systému. Beta-sitosterol pomáha chrániť pred týmito
zmenami. Chráni i steny ciev pred upchatím alebo perforáciou.
Beta sitosterol sa v podstate nachádza vo všetkých zeleninách. Významnejšie zdroje beta-
-sitosterolu sú sójový, arašidový, avokádový olej, dužina cukrovej trstiny, ale tiež plody Saw
Palmetto (malá kríkovitá palma). Zatiaľ čo výťažok z „červenej ryže“ znižuje syntézu
endogénneho (vnútorného) cholesterolu, beta-sitosterol (rastlinný sterol) zabraňuje vstrebávaniu
cholesterolu z potravy (tzv. vonkajšieho cholesterolu). Kombinácia zníženej tvorby i zníženého využitia
cholesterolu z potravy vedie k žiadanému efektu – zníženiu cholesterolu v krvi. Prítomný niacín
zasa vyhladzuje vnútro cievnych stien, čím eliminuje ďalší významný rizikový faktor vzniku porúch
prekrvenia a v konečnom dôsledku srdcového infarktu, či mozgovej príhody.
Odporúčame ho dospelým osobám s rizikovou genetickou predispozíciou z hľadiska srdcovocievnych
ochorení a tiež všetkým, ktorí sa snažia docieliť normalizáciu hladín cholesterolu v krvi.